Tientallen patiënten van de Haagse ‘borstendokter’ Rock G. kregen klachten na zijn ingrepen. Sommigen ondervinden nu, bijna tien jaar later, nog altijd hinder. Ze hebben meerdere hersteloperaties achter de rug, hebben nog altijd dagelijks pijn en de klachten zijn waarschijnlijk blijvend.
Maar valt dat de voormalig arts strafrechtelijk aan te rekenen, is de vraag waar het gerechtshof in Den Haag zich momenteel over buigt.
De 58-jarige G. wordt verdacht van onder meer mishandeling en verminking van meerdere patiënten. In totaal hebben 121 voormalig patiënten zich sinds 2008 gemeld. Tien zaken worden tijdens het proces behandeld.
Drie jaar geleden oordeelde de rechter dat de in Suriname geboren G. fouten had gemaakt, maar dat deze niet ernstig genoeg waren om hem te straffen. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist en ging tegen de vrijspraak in beroep. Voorafgaand aan het strafproces had de medische tuchtrechter G. al definitief uit het artsenregister geschrapt.
Complicaties
G. vertelde de rechters dinsdag uitgebreid over zijn behandelingen en methodes in zijn wellnesskliniek in Den Haag. Hij “baalt enorm” van de ellende van zijn patiënten. Maar het is niet zijn schuld, benadrukte hij keer op keer. Het waren complicaties, geen fouten en zeker niet door zijn toedoen.
Deskundigen oordelen echter hard over de medische verrichtingen van G., zijn gebrek aan kennis en de technieken die hij gebruikte. Borstvergrotingen voerde hij uit met een ‘mama-navigator’, een experimenteel apparaat dat vergeleken kan worden met een kitspuit. Bij diverse patiënten waren de borstprotheses verkeerd om geplaatst. “De patiëntveiligheid is ernstig in het geding geweest”, luidde het deskundigenoordeel.
Hetze
G. zelf spreekt van een “hetze”. “Alles is mij afgenomen”, zei hij met stemverheffing, om vervolgens excuus te maken aan het hof. “Het valt me soms een beetje zwaar. 8,5 jaar ben ik hier al mee bezig, alleen maar op basis van speculaties.” Hij heeft geen baan, zit in de schuldsanering en zijn relatie staat onder druk. “Overal heb ik geprobeerd weer aan het werk te gaan. Suriname, Australië, Nepal. Maar dat is het probleem van internet, niemand neemt me aan, mijn naam is besmet.”
Voor het hoger beroep zijn drie zittingsdagen uitgetrokken. De strafeis tegen G. wordt woensdagochtend verwacht. (ANP)