Voedselbankklanten eten ongezonder dan de gemiddelde Nederlander, zij eten te weinig groente, fruit, vis en vezels én te veel verzadigd vet. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Voedselbankklanten zijn wat betreft hun eten vooral afhankelijk van wat er wekelijks in het voedselpakket zit. De inhoud van deze pakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten voldoet niet aan de richtlijnen goede voeding, zo stelt het onderzoek.
Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen: “Het is zorgwekkend dat mensen, die grotendeels afhankelijk zijn van een voedselpakket niet kunnen voldoen aan de richtlijnen voor een gezonde voeding en daarnaast ook nog eens ongezonder eten dan de gemiddelde Nederlander. Daardoor hebben zij een hoger risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.” (ANP)