Beeld: Adobestock
Vooruitlopend op een integraal kostenonderzoek voor de gehandicaptenzorg en ggz-wonen werden de VG7-tarieven met 6,2 procent verhoogd, schrijft de staatssecretaris, “bijna het dubbele van de 3,5 procent waar de VGN in 2023 om vroeg”. Omgerekend gaat het om 143 miljoen euro extra.
Geen aanleiding
Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt dat de tarieven met minstens 15 procent hadden moeten stijgen. Maar Maeijer ziet na het kostenonderzoek naar deze tarieven geen aanleiding voor een dergelijke verhoging.
Kostendekkend
Gevraagd naar deze situatie en de bezuinigingen op de langdurige zorg schrijft Maeijer dat het niet zo mag zijn dat er geen passende zorg meer beschikbaar is voor deze groep mensen. “Het gaat om mensen en gezinnen in een zeer kwetsbare positie die juist zo afhankelijk zijn van passende zorg en ondersteuning”, aldus de staatssecretaris. “In dat licht geldt dat de aangekondigde bezuinigingen er niet toe mogen leiden dat de tarieven niet langer tenminste redelijkerwijs kostendekkend zijn.”
De discussie kwam weer aan het rollen na een onderzoek van onderzoekscollectief Spit. Dat hield een enquête onder 92 cliëntondersteuners. Een vijfde van deze groep hoorde van zorginstellingen dat ze vanwege financiële redenen geen mensen met een VG7-indicatie meer opneemt. Meer dan een derde van de ondervraagden maakte mee dat een instelling de zorg voor een cliënt probeerde op te zetten en soms slaagde men daar ook in.
Wachtlijsten
Uit hetzelfde onderzoek zou blijken dat de wachtlijsten voor de ghz voor deze groep cliënten veel hoger is dan uit gegevens van de zorgkantoren blijkt. Op de wachtlijst van de zorgkantoren staan 43 mensen, maar alleen al bij de cliëntondersteuners die meededen aan het onderzoek wachtten 149 cliënten op een plek in de zorg.
Zorgkantoren noemden dit zorgelijk en riepen zorgaanbieders en cliëntondersteuners op om contact op te nemen met de betrokken zorgkantoren als problemen zich voordoen, zodat ze samen naar een oplossing kunnen zoeken.