Columnist Hugo Borst roept in een manifest alle politieke partijen op hun verantwoordelijkheid te nemen en zo snel mogelijk goede zorg voor alle kwetsbare ouderen in verpleegtehuizen te waarborgen. “Zorggeld hoort naar de werkvloer te gaan en niet management, directie en bestuur.”
Dit schrijft het Algemeen Dagblad (AD).
Hugo Borst schreef deze zomer een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) over de volgens hem abominabele ouderenzorg in Nederland. Vervolgens besloot Borst om een manifest op te stellen, samen met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens. Zij leggen in tien punten uit hoe Nederland beter voor hulpbehoevende ouderen kan zorgen.
“Teveel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen krijgen structureel niet de zorg die zij zo hard nodig hebben. Door gebrek aan aandacht zijn teveel verpleeghuisbewoners veroordeeld tot een monotoon bestaan. Dit is een aantasting van hun grondrechten.” Er zijn veel verpleeghuizen waar het wèl goed gaat, stellen Borst en Gaemers. Daarom vinden zij het onacceptabel dat niet alle zorginstellingen worden verplicht om optimale verpleeghuiszorg te leveren aan ouderen.
Zij pleiten onder meer voor meer zorgpersoneel in verpleeghuizen. “Stel vast hoeveel zorgpersoneel nodig is om complete zorg te leveren. Pas het budget aan aan die norm.” Totdat deze norm is vastgesteld, moet als vuistregel gelden dat minimaal twee bevoegde en bekwame zorgmedewerkers op een groep van maximaal acht personen werken. “Stel daarvoor als noodmaatregel direct geld beschikbaar.”
Bestuurders en toezichthouders
Verder zijn Borst en Gaemers voorstander van een verplichte ballotage voor bestuurders en toezichthouders. “Verpleeghuizen waar het goed gaat hebben betrokken, gemotiveerde bestuurders. Hun manier van werken moet de maatstaf zijn. Iedere bestuurder en iedere toezichthouder dient te beseffen wat zorg is en moet beschikken over een goed werkend moreel kompas. Een bestuurder laat zich wekelijks zien op de werkvloer van een verpleeghuis, een toezichthouder doet dat elke maand.”
Daarnaast zouden de overheadkosten en reserves gemaximaliseerd moeten worden. Een zorginstelling mag maar 10 procent aan overhead uitgeven en maximaal 25 procent aan reserves. “Zorggeld hoort naar de werkvloer te gaan en niet management, directie en bestuur. Het is onnodig en ongepast gemeenschapsgeld te besteden aan imago, status of marktpositie van een zorgorganisatie. Beloon zorgorganisaties die aan de nieuwe normen voldoen.”
Meer kwaliteit
Brancheorganisatie ActiZ heeft aan de NOS laten weten het eens te zijn met de roep om meer kwaliteit. “Ook ik vind dat we te weinig geld hebben om voldoende personeel vrij te maken en voldoende aandacht te kunnen geven aan onze bewoners en cliënten”, zegt Jacqueline Joppe, vicevoorzitter van ActiZ. Joppe vindt niet dat er teveel geld gaat naar het bestuur van de instellingen. De overheadkosten beslaan in de ouderenzorg volgens haar zo’n 12 procent. Het verlagen ervan is mogelijk, zegt Joppe. Hiertoe moeten de zorgverzekeraars, zorgkantoren en de Inspectie voor de Gezondheidszorg de handen ineen slaan.