Keuzenkamp is sinds juni kwartiermaker bij het ministerie van VWS om synergie aan te brengen in diverse programma’s. Hij was onder andere bestuurder bij Rode Kruis Ziekenhuis, Dijklander Ziekenhuis, Westfriesgasthuis en directeur Zorg bij verzekeraar Delta Lloyd. Hij is nu onder andere adviseur en vaste columnist bij Skipr Quarterly.
Hij schrijft op LinkedIn dat hij “sceptisch” is over de voortdurende discussies over zorgstelsels. Hij vindt dat de “inhoudelijke focus moet gaan naar het verkleinen van de gezondheidskloof”.
Beheersing van kosten
Keuzenkamp: “Daarnaast is het onvermijdelijk om te werken aan beheersing van de kosten die in de cure, maar vooral in de care, op ons afkomen. Op een maatschappelijk verantwoorde wijze. Zonder deze kostenbeheersing, zo is mijn overtuiging, is de solidariteit in de zorg niet houdbaar.”
Onlangs stelde Peter van der Voort, het hoofd van de IC van het UMCG, zich kandidaat voor de kieslijst van D66.
Hans Buijing
Iedereen die in de zorg werkt en iedereen die op een of andere wijze met de zorg te maken krijgt, ziet hoe het huidige zorgstelsel de zorg nodeloos complex heeft gemaakt en feitelijk heeft verzwakt. De defensieve opvatting van het kandidaat kamerlid dat we het niet over het zorgstelsel moeten hebben laat zien dat men de zorg niet kent en zich niet op het fundamentele vraagstuk richt maar aan symptoombestrijding doet. De wens om de zorg betaalbaar te houden wordt door iedereen gedeeld en is niet onderscheidend. Het afstappen van het huidige zorgstelsel met nu al de verspilling door administratieve lasten, verkokering en afschuifgedrag (kosten doorzetten naar volgend domein) vanuit een versnipperd landschap met een haast dwangmatige inzet op controle om de kosten te beheersen, zou maatschappelijk meer opleveren dan de verkokerde aanpak om vanuit elk deeldomein de kosten beheerst te krijgen. Het laat weer eens zien dat de insteek hier dus niet geredeneerd is vanuit de zorg (het verbeteren van de zorg) maar het beheersen van de kosten en dus in het jargon van de financiers: schadelastbeperking. En daar hebben we nu in de zorg al wat jaren slechte ervaringen mee. Want als je werkelijk kosten wil besparen (zeker ook met groeiende kosten care) dan is het verstandiger om aan preventie te werken en aan het verbinden van sociaal domein aan de care en cure: inzetten op lichte ondersteuning in zorg en welzijn om zware zorg te voorkomen. dat vraagt niet om een kortcyclische aanpak via de boekhouding, maar op een ware visie op de zorg en samenleving als geheel.
Olaf Wijman
Van Hugo Keuzenkamp moeten we het dus niet hebben!
Olaf Wijman
Wie wil er nu nog bij dit failliete enge clubje horen? > Onlangs stelde Peter van der Voort, het hoofd van de IC van het UMCG, zich kandidaat voor de kieslijst van D66.