Een huisarts heeft van het Regionaal Tuchtcollege Zwolle een berisping gekregen omdat hij een patiënt met pijnklachten onvoldoende heeft onderzocht. Daardoor is een verkeerde diagnose gesteld en is de patiënt overleden aan een hartinfarct. Dat meldt Mednet.
De patiënt, die ook leidde aan diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie en een trombosebeen, kwam bij de huisarts met pijn in de linkerschouder en -elleboog. De huisarts veronderstelde een slijmbeursontsteking, schreef Diclofenac voor en liet bloedprikken om ernstige ontstekingen uit te sluiten. In de periode hierna heeft de huisarts de patiënt meerdere malen gezien omdat de pijnklachten alleen maar toenamen. Daarnaast was er sprake van gewichtsverlies.
Uiteindelijke stuurde een collega-huisarts de patiënt met spoed naar het ziekenhuis wegens een dreigend myocardinfarct. De patiënt bleek al drie dragen eerder een onder- c.q. achterwand infarct te hebben gehad, waar hij enkele dagen later aan overleed.
De huisarts noemde in zijn verweer de klachten van de patiënt zó weinig specifiek, dat hij geen verdenking had op myocardischemie als oorzaak van de klachten. Wel erkende hij een inschattingsfout gemaakt te hebben. De huisarts bestreed echter dat hij nalatig zou zijn geweest.
Waarschuwing
Het college vond echter dat de arts, gelet op de voorgeschiedenis van patiënt en de veelvuldige consulten rond dezelfde klacht niet enkel aan schouderproblematiek had mogen blijven denken. “Gelet op de ernst van het tekortschieten van de huisarts kan niet volstaan worden met een waarschuwing”, aldus het tuchtcollege. “Het college acht een berisping op zijn plaats.”