Het boekje legt onder meer uit wat koorts precies is. Ook leren ouders wanneer ze wel of juist niet contact zouden moeten zoeken met de huisarts of huisartsenpost. “Koorts bij kinderen is meestal onschuldig. Het geeft echter vaak een reden om contact met de huisartsenpraktijk of -post op te nemen”, zegt Katinka Prince, voorzitter van de Amsterdamse Huisartsen alliantie.
Druk
Met de stijgende coronacijfers, een verwachte geboortegolf en het griepseizoen zien de zorgaanbieders de druk alleen maar toenemen. “Als ouders meer kennis hebben, scheelt dat vragen aan de huisarts en houden we meer tijd over voor de belangrijke hulpvragen”, stelt Prince over de informatiecampagne.
Alarmsymptomen
Volgens de Amsterdamse zorgverleners komen kinderen tot 4 jaar het vaakst langs op de huisartsenpost. Ouders van kleine kinderen willen “relatief vaak” een telefonisch consult. “Uiteraard mogen ouders altijd bellen bij alarmsymptomen of ongerustheid”, benadrukt Prince.
Koortsboekjes
De GGD Amsterdam-Amstelland deelt de ‘koortsboekjes’ bij babyconsulten uit via jeugdartsen en -verpleegkundigen, bijvoorbeeld bij de eerste inenting. Van die prik tegen onder meer difterie, kinkhoest en tetanus is lichte koorts een mogelijke bijwerking, stellen de huisartsen en de GGD. 260 huisartsen uit de hoofdstad kunnen de informatieboekjes aanbieden op de huisartsenpost of in de praktijk. De koortsinformatie is ook online te vinden. (ANP)
Dokter Dokter
Graag vullen wij ons bericht aan met de belangrijke opmerking:
Dit initiatief is gebaseerd en borduurt verder voort op succesvol en bekroond promotieonderzoek van dr. Eefje de Bont e.a. (huisarts/postdoc-onderzoeker Universiteit Maastricht).
Zie ook:
https://www.henw.org/artikelen/een-boekje-brengt-verbetering en
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/nhg-wetenschapsprijs-2019-voor-kinderen-met-koortsstudie.htm