Mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact zijn als eerste aan de beurt voor de herhaalprik. De eerste groep bestaat uit patiënten die ook elk jaar voor de griepprik worden uitgenodigd. Huisartsen moeten die selecties maken, maar hoe het proces nu gaat verlopen is niet duidelijk, stelt de LHV. Het roept volgens de vereniging vragen op bij de huisartsen en patiënten.
Uitvoerbaarheid
“Huisartsen kunnen een belangrijke rol spelen, als er rekening wordt gehouden met de uitvoerbaarheid en ze goed ondersteund worden”, zegt huisarts en LHV-bestuurslid Guus Jaspar. “Het kan het ministerie van VWS niet ontgaan zijn hoe hoog de druk op de huisartsenzorg momenteel is. Houd daar dan ook rekening mee in je besluitvorming en communicatie.”
Randvoorwaarden
De LHV zegt dat huisartsen in 2022 zouden helpen met de selectie van medische risicogroepen, als daarbij werd voldaan aan randvoorwaarden. Zo willen de huisartsen duidelijkheid over de vergoeding voor de tijd die het kost en voldoende voorbereidingstijd, zeker ook aangezien de praktijken in de vakantieperiode minder bezet zijn. Daarnaast willen ze dubbel werk voorkomen, door de uitnodigingen voor de coronavaccinaties tegelijk met die voor de griepprik te versturen. Ook is het fijn als de uitnodigingen verstuurd kunnen worden via een verzendhuis. “Die randvoorwaarden zijn nu nog niet geregeld.” (ANP)
Peter Koopman
De huisarts inschakelen bij het verstrekken van de nieuwe booster is zinvol beleid! Maar zoals vaak zijn politici en beleidsambtenaren niet ingewijd in het regelen van uitvoering. Operationeel beleid kent spelregels. De LHV, maar ook inzake IZA hebben de bij de uitvoering betrokkenen “randvoorwaarden” gesteld. Die moeten eerst, voordat uitvoering kan worden gepland. Zie ook brief ZorgCAO partijen aan TK en VWS. Men blijkt op VWS hiervoor een “blinde vlek” te hebben, die zeer belemmerend werkt, ook al betreft het zinvol macrobeleid.