Op de IC worden grote hoeveelheden medicatie gebruikt, die vervolgens via urine in het riool belanden. “Doordat rioolzuiveringsinstallaties de medicatie er niet uit krijgen, komen de resten in het oppervlaktewater terecht. Onze vissen, kikkers en andere waterflora en fauna heeft hier veel last van. Daarnaast is het voor onze drinkwaterbedrijven ook heel moeilijk en vooral ook heel kostbaar om dit eruit te filteren. Dit kan en moet anders”, aldus Marco Lagrand, programmamanager duurzaamheid bij NWZ.
Win-win
Daarom hebben NWZ, Frisius MC en het bedrijf Zereau, de MediCatch ontwikkeld en in gebruik genomen. De eerste resultaten zijn positief: het innovatieve filtersysteem filtert 99 procent van de medicijnresten uit urine. Volgens Lagrand heeft de techniek meerdere positieve neveneffecten. “Vloeibare medicatieresten kunnen er ook in gedeponeerd worden. Daardoor kunnen de spuiten en het glasafval gerecycled worden in plaats van dat het terechtkomt in het speciaal ziekenhuis afval, wat een dure stroom is en verbrand wordt.”
Voor de grote maatbekers urine waarmee voorheen over de afdeling werd gelopen, is een gesloten systeem op de IC-filter in de plaats gekomen. “Minder kans op verspreiding van ongewenste aerosolen en een minder vies klusje voor de verpleegkundige of helpende.” Het ziekenhuis hoopt dat de medicatiefilter een standaard product wordt voor elke IC.