Voorzorg
Met de strenge regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek die voortaan ten grondslag moeten liggen voor plaatsing, wil de inspectie meer voorzorgsmaatregelen nemen om de patiënt te beschermen.
Hevige klachten
Transvaginale bekkenbodemmatjes zijn implantaten van een kunststof die via de vagina worden geplaatst. Het materiaal, ook wel mesh genoemd, is een laatste redmiddel voor vrouwen met een terugkerende bekkenbodemverzakking. Veel vrouwen hebben na plaatsing hevige klachten gekregen.
Risico’s
Het RIVM onderzoekt op verzoek van de inspectie negen verschillende bekkenbodemmatjes. Voor patiënten die een via de vagina geplaatst bekkenbodemmatje hebben, betekent dit niet dat ze onveilig zijn, laat de IGJ weten: “Wel dat er te weinig bekend is over de risico’s van deze matjes. De inspectie wil dan ook dat er extra voorzichtig wordt omgegaan met het toepassen van deze matjes.”
De inspectie heeft haar standpunt gemeld bij de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. De NVOG heeft de IGJ een plan van aanpak overhandigd. De inspectie zegt dat ze er vertrouwen in heeft dat de beroepsgroep dit op deze manier ten uitvoer zal brengen en zal hierop toezien.
pvanloon@planet.nl
Gesteggel en onrust aan de achterkant van de geneeskunde. De NVOG heeft net als andere wetenschappelijke verenigingen geen zicht gehouden op de geleidelijke achteruitgang in vorm en conditie van het belangrijkste orgaanstelsel, die de vrouw ( en de man) moet beschermen tegen “bekkenbodemproblematiek” : het steun- en bewegingsapparaat. Het verlies van preventiekracht in het hele opvoedingsysteem om houding , spierkracht, soepelheid en motorische vaardigheid op orde te hebben, voor we de jeugd aan het werk laten gaan of fysieke prestaties laten leveren: zwanger worden, in het leger gaan of topsport bedrijven.
Op al die drie velden zien we oplopende uitval, blessures, chronische problemen gaan beginnen. en overal worden nieuwe , innovatieve, artificiële implantaten of steeds engere medicijnen ingezet. IGJ gaat het er maar druk mee hebben om rond al die honderden producten “tot voorzichtigheid te gaan manen”. Is IGJ ook niet verantwoordelijk voor de uitvoer van Preventie? De kennis uit de Gezondheidsleer rond hygiëne op gebied houding en bewegen bij het opgroeiend kind is in ieder geval foetsie. De sedentaire leefstijl, aangevuld door het immense beeldschermgebruik heeft ons groeiend lichaam verzwakt. Dus de vraag naar “matjes” en ook de nu veelbesproken keizersnede zal nog groter worden, als niet de voor de hand liggende conservatieve methoden om de houding en het steun- en bewegingsapparaat in soepelheid en motorische slagkracht te verbeteren maximaal worden ingezet.