De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd bezocht zeventien particuliere klinieken. De inspectie keek daarbij hoe de klinieken nieuwe implantaten aanschaffen, patiënten voorlichten en gegevens over het implantaat registreren. Er werden bijna tachtig patiënten geïnterviewd.
Risico’s
Over het algemeen gaan de klinieken zorgvuldig om met de aanschaf van implantaten en de voorlichting aan patiënten, zo schrijft de IGJ op 19 mei, maar er zijn verbeteringen mogelijk. Implantaten moeten voldoen aan wettelijke veiligheidseisen, maar er blijven risico’s bij het gebruik. Zorgaanbieders moeten die zoveel mogelijk wegnemen, stelt de IGJ. Uit het onderzoek blijkt dat dat in particuliere klinieken niet altijd goed wordt gedaan.
Taak zorgverlener
Bij een risicoanalyse horen vragen als ‘past het implantaat wel bij het instrumentarium dat wordt gebruikt?’ en ‘is de arts niet te veel gewend geraakt aan een specifiek kenmerk van een eerder gebruikt implantaat?’. Ook patiënten moeten goed op de hoogte zijn van de risico’s. Het is de taak van de zorgverlener om daarvoor te zorgen. Daarin zijn nog verbeteringen mogelijk, vindt de IGJ.
Inmiddels is een zelfde onderzoek ook opgestart bij ziekenhuizen, waarbij ook weer patiënten worden geïnterviewd.