Het gaat om kwetsbare jongeren, aan wie de rechter een maatregel heeft opgelegd omdat ze in hun ontwikkeling worden bedreigd en/of omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Een gecertificeerde instelling (GI) moet die jeugdbeschermings- of jeugdreclasseringsmaatregelen uitvoeren.
Te laat in actie
Nederland telt dertien gecertificeerde instellingen, samen verantwoordelijk voor de uitvoering van ruim 31.000 jeugdbescherming- en jeugdreclasseringsmaatregelen. Vrijwel allemaal overschrijden ze de wettelijke termijnen en richtlijnen die op die maatregelen van toepassing zijn, aldus de inspecties. Van de dertien GI’s hebben er bijvoorbeeld maar vijf binnen de wettelijke termijn van vijf werkdagen contact met een jongere, terwijl snelheid geboden is om een zo goed beeld te krijgen van de situatie. Plannen van aanpak laten vervolgens veel te lang op zich wachten, net als de uitvoering daarvan.
“Het lukt slechts één GI om dit plan binnen de termijn van zes weken te maken”, aldus de inspecties. Passende hulp moet dan binnen drie maanden beginnen. “Slechts twee instellingen konden hierover informatie geven. Bij hen duurt het gemiddeld zes maanden voordat de hulp aan jongeren start”, concluderen IGJ en V&J. Ze baseren hun conclusies op informatie die ze vroegen in oktober 2024. De inspecties hebben grote zorgen dat deze jongeren en hun ouders niet meteen passende hulp krijgen. (ANP)