Hamber Zorg biedt onder meer begeleid en beschermd wonen en dagbesteding aan. Bij de instelling verblijven jongeren met psychische problemen. De IGJ vindt het onder meer problematisch dat meer dan de helft van de medewerkers geen opleiding in de zorg heeft afgerond. Hamber biedt het personeel ook “onvoldoende mogelijkheden om hun deskundigheid te verbeteren”, klinkt het.
Vrijheidsbeperkende maatregelen
Ook over vrijheidsbeperkende maatregelen is de inspectie kritisch: die worden “onvoldoende zorgvuldig” genomen en dat kan schadelijk zijn voor de jongeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om cameratoezicht in de gangen, verplichte ‘kamertijd’ op de late avond en beperkingen in het gebruik van telefoons en laptops. Sommige jongeren mogen ook niet zelfstandig naar buiten. De inspectie ziet over de noodzaak voor dit soort regels echter niets terug in de dossiers van de cliënten.
Groeipijn
De jeugdhulpinstelling heeft nog tevergeefs geprobeerd het verscherpt toezicht aan te vechten bij de rechter. Uiterlijk op 19 juli moet Hamber voldoen aan de normen voor “goede en veilige jeugdhulp”. Tegenover de inspectie zei de hulporganisatie “uit enthousiasme” snel te zijn gegroeid. “Dit ging niet zonder groeipijn.” Hamber belooft te investeren in verbeteringen. De organisatie wil meer gaan doen aan ‘kwaliteitsmanagement’ en een raad van toezicht instellen.
Opnamestop
In de jeugdzorg zijn de afgelopen tijd meer problemen naar buiten gekomen. Zo bleek op crisisafdelingen in Harreveld en Zetten (Gelderland) zo veel mis te zijn, dat daar een opnamestop is afgekondigd. (ANP)