Het programma van VWS en Actiz om de mondzorg voor ouderen te verbeteren werpt z’n vruchten af. De IGJ ziet bij de vijftien bezochte zorginstellingen dat de mondzorg overwegend goed is.
Dat blijkt uit de factsheet De inspectie neemt mondzorg verpleeghuizen onder de loep. De IGJ heeft de instellingen de afgelopen jaren bezocht nadat in 2014 de mondzorg ver onder de maat bleek. Negen instellingen zijn toen met Actiz en VWS ‘de mondzorgalliantie’ gestart. In 2016 sloten nog eens zes verpleeghuizen bij het verbeterprogramma aan.
Samenwerking
Nu is de mondzorg in de instellingen persoonsgericht, concludeert de IGJ, medewerkers kennen de wensen en problemen van bewoners. Organisaties hebben een mondzorgbeleid, een protocol, en taken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd. De multidisciplinaire samenwerking loopt goed, het personeel is voldoende deskundig en er is meestal één coördinerende zorgverlener met mondzorg als aandachtsgebied. Opvallend is dat mondzorg op de afdelingen voor cliënten met dementie vaak beter is georganiseerd dan voor cliënten met een lichamelijke aandoening. Er zijn in het algemeen nog wel een paar verbeterpunten in de dossiervoering, scholing en samenwerking met specialist ouderengeneeskunde en tandarts.
Resultaten
De IGJ benadrukt dat goede mondzorg grote gevolgen heeft voor de oudere inwoners; een slecht onderhouden gebit zorgt voor pijn in de mond en problemen met eten. Het komt zelfs voor dat verpleeghuispatiënten overlijden aan een longontsteking veroorzaakt door bacteriën die door slechte mondhygiëne in de mond aanwezig zijn. Actiz laat weten blij te zijn met de positieve resultaten van het programma. De organisatie deelt de resultaten op haar kennisplein.