De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gereageerd op berichtgeving over het fout gelopen onderzoek naar operatiefouten in het UMCG. De IGZ betreurt het dat het onderzoek zo lang heeft geduurd en dat het heeft geleid tot het intrekken van een al vastgesteld rapport.
De Ombudsman maakte eerder deze week bekend de aanpak van de IGZ te zullen onderzoeken. In de reactie beschrijft de Inspectie nu hoe het onderzoeksproces verlopen is. Baby Jelmer werd in 2007 in het UMCG geopereerd en bleek daarna een hersenbeschadiging te hebben. De Inspectie concludeerde in het eerste rapport dat die hersenbeschadiging hoogstwaarschijnlijk het directe gevolg was van de operatie.
Foute conclusies
Na opmerkingen van betrokkenen zag de IGZ aanleiding om het al vastgestelde rapport opnieuw te beoordelen. De betrokkenen stelden dat gegeven commentaar op het eerste conceptrapport niet goed was verwerkt. Daardoor had de IGZ foute conclusies getrokken.
Tekortkomingen
Na herziening van het onderzoek concludeerde de IGZ opnieuw dat er ernstige tekortkomingen waren in de zorg die het UMCG geleverd had. De Inspectie kon echter niet vaststellen waar de hersenbeschadiging het gevolg van was. In de reactie neemt de IGZ uitdrukkelijk afstand van beweringen in de media, dat het jongetje een hersenbeschadiging opliep als gevolg van zijn ziekte.
Van der Wal
Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal erkent dat in het proces veel fout is gegaan. Hij zegt verder dat alle betrokkenen veel te lang hebben moeten wachten op het rapport. Bovendien ‘moeten zij er van op aan kunnen dat wat wij in een rapport opschrijven voortvloeit uit de feiten’. Van der Wal zegt nog niet eerder te hebben meegemaakt dat de IGZ een al vastgesteld rapport moest terughalen.
Verantwoordelijkheid
De IGZ neemt de verantwoordelijkheid voor het verloop van het onderzoek volledig op zich en wil die niet afschuiven op de betrokken inspecteurs. Maar de Inspectie noemt geen heldere oorzaak voor de fouten. Wel schetst de Inspectie het beeld van een organisatie die al jaren kampt met achterstanden door het grote aantal meldingen dat binnenkomt, zo’n 6000 tot 8000 per jaar.
Achterstanden
Van der Wal laat ook weten dat binnen de inspectie-organisatie sinds zijn komst grote veranderingen zijn doorgevoerd teneinde er een ‘moderne en doortastende’ handhavingsorganisatie van te maken. De achterstanden uit het verleden heeft de IGZ daardoor goeddeels weggewerkt. Van der Wal: “Er resteert nog zo’n 25 langlopende calamiteitenonderzoeken die nog niet zijn afgerond.” De Inspecteur-generaal verwacht dat die onderzoeken binnen enkele maanden worden voltooid. Ook ingewikkelde zaken zouden in principe binnen een jaar afgerond moeten zijn.
Reactie ouders Jelmer
De ouders van Jelmer hebben met verontwaardiging gereageerd op de reactie van de IGZ, zo meldt persbureau ANP. Het ANP baseert zich op een uiting van advocaat John Beer, die de ouders vertegenwoordigd.