De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sleept drie microbiologen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis voor de tuchtrechter. De IGZ laat een vierde microbioloog vooralsnog met rust omdat deze ernstig ziek is. Dat meldt de NOS vanochtend 25 januari 2012 op de website en in de nieuwsbulletins.
Hoofdverantwoordelijken
De microbiologen zijn in de ogen van de IGZ de hoofdverantwoordelijken voor de volledig falende aanpak van de grote Klebsiella-uitbraak die het ziekenhuis in 2010 en 2011 trof. De NOS onthulde de betreffende uitbraak die ook dodelijke slachtoffers maakte op 31 mei van het vorig jaar.
Ziekenhuishygiënisten ‘direct verantwoordelijk’
De IGZ acht ook de ziekenhuishygiënisten “direct verantwoordelijk” voor het wanbeleid van het ziekenhuis, maar zij vallen niet onder het medisch tuchtrecht, meldt de NOS. Daarom adviseert de Inspectie minister Schippers om de wet aan te passen. Dat schrijft de Inspectie in het eindrapport Falen infectiepreventie in het Maasstad ziekenhuis verwijtbaar over de Klebsiella-uitbraak in het Rotterdamse ziekenhuis.
Overleden patiënten
Drie patiënten overleden aan de gevolgen van een infectie veroorzaakt door de multiresistente Klebsiella. Bij de dood van tien andere patiënten is volgens onderzoek van de Leidse hoogleraar De Jonge niet uit te sluiten dat de bacterie een rol heeft gespeeld. De IGZ publiceerde in oktober 2011 de tussenrapportage Falen infectiepreventie in het Maasstad ziekenhuis vermijdbaar.
Artsen en verpleegkundigen ‘onprofessioneel’
De vele betrokken artsen en verpleegkundigen komen er volgens de NOS vooralsnog vanaf met de vaststelling door de Inspectie dat ze hun werk niet goed hebben gedaan. De Inspectie kwalificeert hun optreden als ‘onprofessioneel’. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam buigt zich over de strafrechtelijke kant van de zaak.
Commissie-Lemstra: rapport in maart
Een onafhankelijke commissie onder leiding van Wolter Lemstra, de oud-burgemeester van Hengelo, onderzoekt al enige tijd de gebeurtenissen rond de Klebsiella-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis. Lemstra heeft de opdracht om aan “waarheidsvinding te doen”.
De Inspectie hoopt dat de onderzoekscommissie in sommige aspecten van de zaak nog wat meer duidelijkheid kan brengen. Zij sluit nadrukkelijk niet uit dat na publicatie van Lemstra’s rapport nog meer maatregelen worden genomen. De commissie-Lemstra komt naar verwachting in maart met haar rapport.
Reactie Maasstad Ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis noemt het rapport volgens de NOS ‘hard’, maar gaat verder niet in op de conclusies, maatregelen en aanbevelingen van de Inspectie. Wel schrijft het ziekenhuis dat alle verbeteringen die de IGZ wil intussen gerealiseerd zijn.