Mensen met een verhoogd risico voor de apenpokken, kunnen worden gevaccineerd. Dat is een doorontwikkelde variant van het middel dat tot 1974 werd gebruikt tegen ‘gewone’ pokken, legt Koopmans uit. In de Rotterdamse studie wordt onder meer bekeken hoeveel antistoffen mensen aanmaken tegen apenpokken na een prik.
Weinig informatie
Het vaccin is tot dusver heel weinig ingezet in de Afrikaanse landen waar het apenpokkenvirus al langer rondgaat. Daarom is er weinig informatie over de werking. Dat is zonde, zegt Koopmans: “Want er is weinig vaccin beschikbaar, dus je moet zorgen dat je er wel wat van leert.”
In Nederland krijgen mensen momenteel twee prikken, met een maand tijd tussen de eerste en de tweede prik. De onderzoekers willen erachter komen of het uitmaakt voor de werking van het vaccin of mensen al een ‘oud’ pokkenvaccin kregen of niet. Ook wordt bekeken of de tweede prik na een maand echt zorgt voor nog meer reactie van het lichaam, aldus Koopmans.
Of het vaccin ook effectief is op de langere termijn en of het mensen dus blijvend kan beschermen tegen een infectie met de apenpokken valt nog lang niet te zeggen, stelt de viroloog. (ANP)