Informatie-uitwisseling in het oncologisch zorgproces kent grote mankementen. De registratie is gebrekkig, ouderwets en weinig gecoördineerd en de uitwisseling van informatie gebeurt niet structureel. Dit constateert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in een onderzoek in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Volgens het IKNL stelt oncologische zorg door het grote aantal zorgverleners dat hierbij betrokken is, hoge eisen aan de coördinatie en uitwisseling van informatie. Effectieve informatie-uitwisseling begint volgens het IKNL bij het uitlijnen van de zorgprocessen en het vastleggen van de informatiebehoefte. Dergelijke gestructureerd zorgprogramma´s worde volgens het IKNL nog onvoldoende toegepast, waardoor een adequate evaluatie van het hele zorgproces niet mogelijk is.
Papier
Daarnaast wordt er volgens het IKNL onvoldoende gebruik gemaakt van digitale instrumenten voor informatie-uitwisseling. Door het gebruik van verschillende ICT-systemen zijn dossiers niet altijd inzichtelijk voor verschillende specialismen in een zorginstelling en tussen de verschillende zorginstellingen. Daarnaast blijkt dat nog veel informatie op papier wordt uitgewisseld. “Huisartsen krijgen bijvoorbeeld nog vaak per post informatie over de behandeling van de patiënt”, stelt IKNL-bestuurder Norbert Hoefsmit. “Dat is niet efficiënt. Ook loop je het risico dat behandelaars geen actueel beeld hebben van de diagnose en behandeling van een patiënt.”
Ketendossier
Het IKNL is voorstander van het direct digitaal vastleggen van gestandaardiseerde gegevens tijdens het zorgproces. “Eenmaal vastgelegd kan het door alle behandelaars worden gebruikt”, stelt Hoefsmit. “Dat voorkomt herhaald registreren in steeds andere systemen. Ons streven is het ontwikkelen van een landelijke gegevensinfrastructuur die de overdracht van informatie binnen het multidisciplinaire oncologische zorgproces vereenvoudigt. Een oncologisch ketendossier. Zo ontstaat een compleet overzicht.”