Zorgverleners of instellingen worden straks verplicht om alle inlichtingen inclusief medische gegevens te verstrekken aan het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) die nodig zijn om tot een indicatiebesluit te komen. Dit kan zonder toestemming van de cliënt. Zo nodig moeten zorgverleners of instellingen hun geheimhoudingsplicht doorbreken.
Dat staat in de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) die maandag door staatssecretaris Martin van Rijn van VWS naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Daarnaast is in de nieuwe Wls vastgelegd dat het CIZ de enige instantie is die bepaalt of en in welke omvang de verzekerde in aanmerking komt voor zorg. Hiermee komt een einde aan de gemandateerde indicatiestelling, waarbij zorgaanbieders zelf indicaties mogen stellen. Het kabinet had dit plan in het najaar van 2013 al bekendgemaakt.
Afweging beroepsgeheim
De regering vindt het overrulen van het beroepsgeheim gerechtvaardigd, omdat het bij de indicatiestelling gaat om “gegevens die noodzakelijk zijn voor de beoordeling van een wettelijk recht die (mede) afhankelijk is van de gezondheidstoestand van de verzekerde”. “Alleen verzekerden die voldoen aan de wettelijke voorwaarden behoren in aanmerking te komen voor prestaties op grond van de wet” Daarbij wijst de regering op “de schaarse financiële middelen”. Zij noemt ook de noodzaak van “een adequate aanpak van misbruik en fraude” om het draagvlak voor deze volksverzekering te behouden”. “Het belang van een juiste allocatie van de beschikbare middelen is zo groot, dat het proportioneel is aan de voorgestelde inbreuk op de persoonlijke levenssfeer”, aldus de regering in de motie van toelichting op de Wlz.