Een moderne vorm van werkgeverschap met voldoende opleidingen en doorgroeimogelijkheden is noodzakelijk om zorgmedewerkers structureel aan de zorgorganisatie te binden, vindt Spijkman: “Bij het moderne werkgeverschap horen ook tools zoals de organisational health index, een employee pulse check en een wellbeing survey.”
Spijkman vindt het programma ‘Iedereen VIP’ van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort een “goed voorbeeld”. Daar kunnen medewerkers hun vitaliteit en conditie verbeteren, waarbij zij ondersteuning krijgen en gezien worden door hun werkgever. “Het is van belang dat het werkgeluk van medewerkers herkenbaar en volledig wordt erkend door werkgevers”, vindt Spijkman. (ANP)
Peter Koopman
ING heeft goed idee: “werkgeluk voorkomt uitstroom personeel in de zorg”. Nu speelt er al lang het feit, dat vaak ook met “roeping” werd aangeduid, invloed heeft op de beroepskeuze van verpleegkundigen en verzorgenden IG. Wijts noemde roeping de overtreffende trap van zinvol werk, en dat blijkt bij deze beroepen zo te zijn. Maar …. de door de SER aangetoonde loonkloof van 9% ( peil 2020 ) is van negatieve invloed en ook het huidig tekort door hoog verzuim ( 10% ) en veel vacatures ( ca 10% ) maken vermindert de aantrekkingskracht van deze zeer zinvolle beroepen. Op “werkgeluk” mikken is zoeken naar “laaghangend fruit”, maar de loonkloof en de dienstlijstperikelen staan meer in de weg.