De meest urgente ziekenhuisbehandelingen die vanwege covid zijn uitgesteld, moeten zodra dat weer kan binnen zes weken alsnog worden uitgevoerd. Uitgestelde chemobehandelingen en niertransplantaties moeten de komende tijd als eerste worden ingehaald. Het streven is volgens Van Ark dat de uitgestelde zorg dit jaar nog wordt ingehaald, “met een mogelijke uitloop in de eerste maanden van 2022”.
Mogelijk moeten patiënten naar een ander ziekenhuis voor een inhaaloperatie. Hoe snel iemand kan worden geholpen mag niet afhankelijk zijn van zijn of haar woonplaats, aldus de minister. Ze benadrukt dat het belangrijk is om de beschikbare zorgcapaciteit optimaal te benutten. Dat gaat om de capaciteit in ziekenhuizen, klinieken en die van de vervolgzorg in bijvoorbeeld de wijkverpleging. Zorgverzekeraars kunnen patiënten helpen zodat zij op een andere plek wellicht sneller zorg krijgen.
Plan
Samen met de NZa en diverse zorgpartijen is het ‘Kader Passende Inhaalzorg’ voor de medisch-specialistische zorg opgesteld. Brancheorganisaties NFU, NVZ en ZN hebben afgesproken dat elk ziekenhuis in kaart brengt wat de verwachte omvang van de uitgestelde zorg is. Op basis hiervan is er voor de tweede helft van het jaar een herstelplan gemaakt. Het gaat dan om het vrijmaken van capaciteit en uitbreiden om inhaalzorg te leveren.
Betrokkenheid zorgprofessionals
Van Ark vraagt expliciet aandacht voor zeggenschap en betrokkenheid van alle zorgprofessionals in de ziekenhuizen. Ze wil realistische plannen met een breed draagvlak en geeft een aantal mogelijkheden om de zorgprofessionals beter te ondersteunen: “We zetten in op flexibeler opleiden, meer begeleidingscapaciteit en het aanbieden van meer stageplaatsen, zodat er sneller meer extra personeel beschikbaar komt en de druk op de huidige zorgprofessionals eerder kan afnemen.”
In de komende periode moeten fysiek en mentaal herstel van zorgprofessionals en het opschalen en inhalen van zorg hand in hand gaan, schrijft de minister. Zorgprofessionals kunnen voor mentale ondersteuning en voorkoming van verzuim in de meeste gevallen een beroep doen op voorzieningen binnen hun eigen organisatie.
Minder verwijzingen
Ziekenhuizen hebben het afgelopen jaar de planbare zorg op een veel lager pitje moeten zetten om de toestroom van coronapatiënten te kunnen opvangen. Daardoor moesten veel operaties worden uitgesteld. Ook kregen naar schatting 1,4 miljoen mensen met klachten geen doorverwijzing naar een medisch specialist. (Skipr/ANP)