Zo kan de afhankelijkheid van buitenlandse producenten worden beperkt door productiefaciliteiten dichter bij huis op te zetten of door middel van een ijzeren voorraad. Ook helpt het als de inkoopmacht (tijdens crises) wordt gebundeld en de inkoop professioneler verloopt.
Bestuurlijke aspecten
De PPRC wilde met het onderzoek weten wat er kan worden geleerd van de eerste fase van de covid19-crisis op het gebied van inkoop en logistiek. Uenk: “Ook de bestuurlijke aspecten zijn niet vergeten, zoals het opzetten van een crisisprotocol en informatiesystemen. Door de inzichten van verschillende betrokkenen te bundelen, kunnen we nadenken over de strategieën tijdens een eventuele volgende pandemie.”
Onder vuur
Kees Ahaus, hoogleraar Health Services Management & Organisation bij Erasmus Universiteit Rotterdam: “Tijdens deze crisissituatie lag een aantal zaken onder vuur. Directies en medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen voelden zich niet gezien en organisaties waren niet bereid hun informatie over voorraden te delen. Dat heeft onder andere te maken met vertrouwen en gebrek aan coördinatie.”
Koos Dirkse
Mensen, kinderen, wat een ingewikkeld verhaal weer! Het verdrinkt in de bureaucratie. Het is niet alleen met Covid van belang, maar er moeg centraal worden ingekocht. De voorraad is gegarandeerd en heg scheelt miljoenen! Dit geldt ook voor geneesmiddelen!