De eerste masterclass in de Skipr-reeks over e-health toepassingen gaat over visie, strategie en tactiek. Dat klinkt abstract, maar juist het tegendeel is waar, vertelt docent Daan Dohmen. ‘Met de stof die we hier bespreken, kun je morgen aan de gang.’
Vanuit welke rol geef jij deze masterclass?
“Al vroeg kwam de zorg op mijn pad: ik wilde dokter worden en werkte in een verzorgingshuis waarin een aantal ouderen dementie had. Dan zie je hoe afhankelijk mensen zijn van een goed ritme. Toen ik werd uitgeloot voor geneeskunde, heb ik aan de Universiteit Twente een opleiding gevolgd waarin techniek, bedrijfskunde en zorg aan elkaar gekoppeld zijn. Daar leerde ik hoe mensen technologie gebruiken en hoe je dat kunt inzetten in de zorg. Die combinatie komt in mijn onderneming FocusCura perfect van pas: daar ontwikkelen we innovatieve oplossingen opdat bijvoorbeeld zieke ouderen langer thuis kunnen blijven. Wat begon als idee, is in korte tijd uitgegroeid tot een beweging: we helpen nu 130.000 klanten in 5 landen.”
Wat is de drijfveer voor jou om dit programma te verzorgen?
“Nog te vaak wordt innovatie als losstaand project gezien. Dan wordt er een prachtige app of e-health toepassing ontwikkeld, maar strandt het in de praktijk omdat er niet goed is nagedacht over de inbedding, de gevolgen voor de logistieke processen – bijvoorbeeld de inrichting van een poli of de integratie met het EPD. Om vernieuwing te bestendigen, moet je eerst weten welk probleem je voor wie oplost. En je daar vervolgens 100 procent op focussen. Al het andere is afleiding. Dan lukt het beter om de technologische innovatie ook succesvol in te zetten én te laten gebruiken. Die boodschap wil ik graag uitdragen door deelnemers concrete handvatten te geven om innovatie in hun eigen organisatie goed toe te passen. Niet door te kijken naar ontwikkelingen in de toekomst, maar juist in het nú: je moet er morgen mee kunnen beginnen.”
Wat gaan deelnemers zoal leren?
“Welke competenties er nodig zijn om vernieuwing succesval te integreren. De focus ligt vooral op het hoe: hoe richt je processen zo in dat ze je visie ondersteunen? Wat heb je nodig om je doelen te behalen? We kijken onder meer naar succesvolle en minder succesvolle projecten, zodat je niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden maar ook niet in valkuilen stapt.”
Met welke tip kunnen deelnemers het maximale uit de masterclass halen?
“Bedenk vooraf een concreet project of situatie uit je eigen organisatie: een knelpunt dat je zou willen veranderen. Dan heb je een duidelijk vertrekpunt en kun je de kennis, tools en inzichten die we tijdens de middag delen, meteen daarnaar vertalen. Bij innovatie wordt vaak vanuit de oplossing gedacht – de techniek – maar de basis is om te kijken naar het probleem. Als je weet hoe je dat wilt verbeteren, kun je daar de passende, technologische oplossing bij zoeken.”
Wilt u meer weten over de masterclassreeks e-health toepassingen? Kijk op www.skipr-ehealth.nl