De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoekt een mishandeling in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. Dat zegt een woordvoerder van de inspectie in een reactie op berichtgeving in Trouw over mishandeling van ouderen in het verpleeghuis.
Trouw berichtte woensdag op basis van getuigenissen van een klokkenluider en ondersteunende documenten over de mishandeling van ouderen in De Leeuwenhoek, de komende tijd onderwerp van een tv-serie van publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen. De mishandelingen zouden zijn gepleegd door verzorgend personeel en medebewoners en lopen uiteen van intimideren, schreeuwen en schelden tot fysiek geweld. Ook zou er worden gestolen en krijgen cliënten hun medicatie niet.
De woordvoerder van de IGJ wil hierover alleen kwijt dat er contact is met Humanitas, waar het verpleeghuis onder valt. “Het is belangrijk dat we nu alle feiten op een rijtje zetten.” Bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk van Humanitas zegt in Trouw dat hij de klachten deels herkend, maar vindt dat de verhalen worden overdreven. Volgens hem vinden er “superweinig” incidenten plaats. Eerder dit jaar meldde Humanitas één incident bij de IGJ. Er is toen een forensisch arts langs geweest en er is aangifte gedaan bij de politie.
Brandbrief
De Leeuwenhoek was één van de verpleeghuizen die door de inspectie op de zwarte lijst was gezet, omdat de zorg onvoldoende was. Vorig jaar is de instelling weer van die lijst gehaald. De vierdelige serie van Borst en Roosen op NPO2 laat zien hoe de zorg voor mensen met dementie beter en menselijker kan. Daar staat De Leeuwenhoek model voor.
De klokkenluider benaderde ook twee ouderenpsychologen, Sarah en David Blom. Broer en zus Blom spraken met families en bekeken interne stukken en foto’s. Zij spreken over mensonterende situaties en vinden dat slachtoffers en familieleden per direct moeten worden veiliggesteld. Behandelaars van Humanitas hebben al eerder een brandbrief naar het management verstuurd.
Culturen
Gijsbert van Herk zegt dat het er in een verpleeghuis in een grote stad nou eenmaal wat ruwer aan toe gaat. “Er gebeuren dingen die in andere verpleeghuizen, in plattelandsgemeenten bijvoorbeeld, niet gebeuren. Dat komt omdat je in Rotterdam te maken hebt met 160 verschillende culturen die allemaal samenkomen op die locatie. Als wij met de Nederlandse bril van een hbo-verpleegkundige uit Maastricht naar de zorg in De Leeuwenhoek kijken, ja, dan gebeuren er dingen die niet kunnen. Kijk je er met een Antilliaanse bril naar, dan vraag je je af: wat is het probleem?” (Skipr / ANP)