De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam per direct onder verscherpt toezicht. De inspectie neemt de stap omdat ze betwijfelt of de raad van bestuur op korte termijn de juiste maatregelen treft om verdere verspreiding van de klebsiella pneumoniae bacterie te voorkomen.
De inspectie vindt een opnamestop op dit moment niet nodig, maar inspecteur-generaal Gerrit van der Wal liet tegenover NOS Journaal doorschemeren dat het ziekenhuis nu heel snel maatregelen moet nemen. “Wij vinden dat het ziekenhuis onvoldoende vaart maakt met het treffen van hygiënemaatregelen”, aldus Van der Wal. “Er moeten een aantal dingen gebeuren en als die niet heel snel gebeuren gaan we toch over tot een opnamestop.”
Te weinig voortgang
Blijkens een persverklaring had de inspectie tot eind vorige week vertrouwen dat de raad van bestuur in staat was om het beleid voor infectiebestrijding te verbeteren. Tijdens een inspectiebezoek op 12 juli concludeerde de inspectie echter dat de raad van bestuur hierin onvoldoende snel opereerde. Daarop heeft de inspectie aangedrongen op concrete verbeteracties. Vandaag legde de inspectie een onaangekondigd bezoek af om de voortgang te controleren en werd wederom vastgesteld dat er te weinig voortgang zit in deze verbeteracties.
Nieuwe sterfgevallen
Ook was de inspectie begin deze week niet geïnformeerd over de vier nieuwe sterfgevallen waarover de NOS woensdag berichtte. Van drie van de patiënten is inmiddels zeker dat zij al langer met de multiresistente ziekenhuisbacterie besmet waren. Van een vierde patiënt is dit nog niet duidelijk. Zorgelijk is dat een van de overleden patiënten op de brandwondenafdeling lag. Tot op heden kwam de bacterie hier niet voor.
Onvoldoende samenwerking
Het verscherpt toezicht geldt in ieder geval voor een periode van twee maanden. De inspectie dringt er op aan om de samenwerking tussen de arts-microbiologen en de ziekenhuishygiënisten zo snel mogelijk te verbeteren. Op dit moment werken de arts-microbioloog en de ziekenhuishygiënist volgens inspectie de onvoldoende samen, met soms tegenstrijdige adviezen aan afdelingen als gevolg. Daarnaast is de arts-microbioloog niet stelselmatig en systematisch betrokken bij de behandeling van met de bacterie besmette patiënten. Bij een bewezen besmetting met de bacterie moet de arts-microbioloog altijd medebehandelaar zijn samen met de regulier behandelend arts, vindt de inspectie. Ook moet het Maasstad binnen enkele dagen een externe supervisor aanstellen die toeziet op de realisering van de maatregelen.
Tijdig alarm
Het verscherpt toezicht betekent dat de inspectie de komende weken vaker en onaangekondigd bezoeken gaat brengen aan het ziekenhuis. De inspectie onderzoekt nog of het ziekenhuis zowel intern als extern tijdig alarm heeft geslagen over de aanwezigheid van de bacterie en direct de juiste maatregelen heeft getroffen om verdere verspreiding en het ontstaan van een epidemie te voorkomen.
Onder vuur
Intussen is ook bestuursvoorzitter Paul Smits onder vuur komen te liggen. Uit een inventarisatie van het FD blijkt dat Smits met een jaarinkomen van bijna vier ton de best verdienende ziekenhuisbestuurder in Nederland is. PVV-voorman Geert Wilders wil dat de bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam wordt aangesproken op ‘zijn veel te hoge beloning’. Dat blijkt uit Kamervragen die hij woensdag heeft gesteld aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Wilders wil dat de VVD-bewindsvrouw een gesprek met Smits aangaat over de hoogte van zijn beloning “mede gezien het feit dat zijn ziekenhuis in opspraak is geraakt door het niet naleven van de infectierichtlijnen”.