Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam starten op 18 augustus met een nieuwe aanpak om geïnfecteerde mannen te helpen bij het zo snel mogelijk vaststellen en behandelen van hun hiv-infectie. Zij vullen online een vragenlijst in en worden zo nodig direct doorverwezen naar de GGZ Amsterdam.
Ruim 70 procent van de nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze het virus hebben. Juist in de beginnende fase van hiv wordt het virus het makkelijkst doorgegeven. Om verdere overdracht te voorkomen en voor de eigen gezondheid is het belangrijk om al in deze fase met hiv-remmers te beginnen. Daarom starten Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam dinsdag 18 augustus met een nieuwe aanpak voor geïnfecteerde MSM.
Aan de basis van de nieuwe aanpak staat de ‘Symptomencheck’ op www.hebikhiv.nl. Wanneer blijkt dat mannen, kort na het hebben van onbeschermde seks, verschijnselen hebben die lijken op een beginnende hiv-infectie, krijgen zij via de Symptomencheck een verwijsbrief waarmee zij direct terecht kunnen bij de GGD Amsterdam. Daar opent 18 augustus een speciaal loket voor acute infecties. Een nieuw testapparaat daar spoort meteen bij de eerste symptomen een hiv-infectie op. Bij de hiv-behandelcentra in Amsterdam is vervolgens een versnelde procedure ingericht die ervoor zorgt dat iemand met een acute hiv-infectie diezelfde dag nog terecht kan voor eventuele behandeling.
Nieuwe diagnoses
In Nederland leven zo’n 25 duizend mensen met hiv en volgens Soa Aids Nederland neemt dit aantal toe. Naar schatting weet een kwart niet dat hij of zij hiv heeft. Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 1100 mensen met hiv bij. Van de nieuwe diagnoses vinden er ongeveer 350 plaats in Amsterdam. De meeste diagnoses worden gesteld bij homomannen en migranten afkomstig uit gebieden waar hiv relatief veel voorkomt. Deze nieuwe infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de georganiseerde zorg voor risicogroepen zoals het gratis testen op soa’s en hiv bij soa-poliklinieken. Door middel van nieuwe interventies, zoals het snel vaststellen en behandelen van acute hiv-infecties, innovatief hiv testen en PrEP, verwacht Soa Aids Nederland dat het aantal nieuwe infecties omlaag gebracht kan worden.