Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee zorgaanbieders van jarenlange fraude met declaraties. De recherche zorgfraude van de Inspectie SZW heeft maandagavond de kantoren van deze aanbieders doorzocht en daarbij administratie in beslag genomen. Ook de woningen van twee voormalige bestuurders van deze instellingen zijn doorzocht, meldde het OM dinsdag.
Het gaat om instellingen die medische en medisch-specialistische zorg en abortuszorg verleenden. Het OM vermoedt dat de twee aanbieders een afspraak hadden gemaakt om duurdere behandelingen in rekening te brengen bij zorgverzekeraars dan was toegestaan. De zorgaanbieders en de twee bestuurders worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting over de jaren 2010 tot en met 2016. De fraude bedraagt mogelijk meer dan 1 miljoen euro.
Ingewijden melden dat het gaat om Casa Medical, een zusterstichting van de failliet verklaarde Casa Klinieken, en Star Medisch Diagnostisch Centrum (MDC). Deze instellingen leverden medisch-specialistische zorg en abortuszorg en werkten met elkaar samen. De helft van de ruim 30 duizend abortussen in Nederland per jaar, werd bij Casa uitgevoerd.
Valsheid in geschrifte
Het OM vermoedt dat de twee aanbieders onderling een afspraak hadden gemaakt om duurdere behandelingen in rekening te brengen bij zorgverzekeraars dan was toegestaan. De zorgaanbieders en de twee bestuurders worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting over de jaren 2010 tot en met 2016. Curator Marc Udink van de Casa Klinieken wilde dinsdag niets zeggen over de situatie, maar hij stelde eerder al dat er fouten zijn gemaakt de afgelopen jaren. Hij benadrukt dat hij zelf onderzoek doet naar de bestuurdersaansprakelijkheid. (ANP)