Zorgminister Kuipers spreekt van een historisch “en echt uniek” akkoord. LHV heeft het hele traject mee-onderhandeld, benadrukt de bewindsman, en is het eens met de afspraken. Er zijn volgens hem alleen zorgen over de uitwerking in de praktijk. Hoe de afspraken uitpakken zal gemonitord worden, aldus Kuipers. “Het is niet een moment van tekenen en over tot de orde van de dag.”
InEen
Bovendien tekent belangenclub InEen, die ook huisartsenpraktijken ondersteunt, het akkoord wel. Organisatie voor verpleeg- en wijkzorg ActiZ ging uiteindelijk ook akkoord, net als de GGZ, Vereniging van Ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de zorgverzekeraars.
Werkagenda
Kuipers is blij dat de zorgpartijen nu een “werkagenda hebben voor de komende jaren”, en bovendien in overleg blijven. Dat het akkoord zo breed is, is van groot belang, zegt de bewindsman. De problemen in de zorg raken vaak verschillende takken in de sector. “Als een ziekenhuis een wachtlijst heeft voor iemand die geopereerd moeten worden, dan komt die persoon intussen bij de huisarts”, legt Kuipers uit.
Bezuinigingsakkoord
Vanuit de oppositiebankjes in de Tweede Kamer is de overeenkomst weleens een ‘bezuinigingsakkoord’ genoemd. “Heel simpel: dat is absoluut niet het geval”, zegt de minister daarover. “De uitgaven in de zorg stijgen al heel lang, en zullen ook deze regeerperiode stijgen.” Het is wel van belang om de groei van die uitgaven af te remmen, zegt hij.
Conceptakkoorden
De afgelopen tijd lekten al aspecten van conceptakkoorden uit. Zorgpartijen moeten volgens de afspraken meer samenwerken. Daarnaast moet de eerstelijnszorg versterkt worden: de zorg waarvoor mensen zelf een afspraak kunnen maken zonder verwijzing (zoals bij huis- en tandartsen, fysiotherapeuten en wijkverplegers). Het moet aantrekkelijker worden voor personeel om in de zorg te gaan werken of in de sector te blijven.
Partijen
De partijen die het akkoord met minister Kuipers hebben ondertekend zijn: Actiz, De Nederlandse ggz, Federatie Medisch Specialisten, InEen, Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland, ZorgthuisNL en Zorgverzekeraars Nederland. (ANP)
Hans ter Brake
Laten we primair verder werken vanuit het perspectief van allen die in Nederland verblijven of elders terug willen vallen op hun gegevens. De doelstelling inzake PGO staat!
Ik denk dat de mens als patiënt – net als de vakantieganger – een belangrijke rol kan spelen:
1. De cliënt of patiënt is zelf de enige constante in alle zorgprocessen,
2. kent als enige het persoonlijke sociale en zorg-netwerk en beslist toenemend zelf over welke naasten, organisaties en professionals in de loop der tijd daartoe behoren voor welke delen van ondersteuning, zorg en gegevens,
3. kan als enige eigen registraties en gegevens uit verschillende bronnen consolideren en
4. heeft belang bij het tijdig, veilig en gecontroleerd beschikbaar zijn van gegevens, altijd en overal. Ook onderweg in Nederland, Europa en elders in de wereld.
Zet dus in op digitale ondersteuning van steunstructuren en netwerkzorg. Zie de PGO als TUI-app:
a. mensen hebben een unieke en samenhangende reis door leven, gezondheid en zorg, met eigen regie;
b. naasten en professionals krijgen als ‘tijdelijk reisgezelschap’ toegang tot gegevens, en kunnen die zonodig verwerken met eigen software.
Peter Koopman
IZA 2022 is door vele organisaties getekend en heeft een horizon tot en met 2024. Het betreft vooral een strategisch document ( langere termijn ) en is op “de Zorg” gericht die thans vanuit de ZvW wordt bekostigd. VWS gebruikt IZA om vooraf steun te krijgen voor de uitvoering van haar “systeemverantwoordelijkheid” en budgetverantwoordelijkheid. Interessant zijn daarbij de overwegingen van de organisaties die niet tekenden. Inzake verbetering van arbeidsvoorwaarden van verpleegkundigen en verzorgenden is in de budgetruimte getekend voor het standaard OVA budget. Dat biedt geen nieuwe oplossing voor de rechtvaardige vragen om de loon- en pensioenkloof te repareren. Rutte III VWS repareerde 1,13% en Rutte IV VWS biedt 0 % ! Maar we wachten de troonrede van morgen af: misschien pakte SoZa deze handschoen wel op.