Vernetzung *** Local Caption *** © vegefox.com / stock.adobe.com
Dat betekent dat de Wijkverpleging Alliantie – een samenwerking tussen zestien grote wijkverplegingsorganisaties verspreid door heel Nederland – met een budget van 40 miljoen euro kan starten met de “transformatie naar een maatschappelijke gezondheidszorg”.
Centraal in het plan staat het bewerkstelligen van een shift van ‘gezond worden’ naar ‘gezond blijven’ en van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’, of van ‘lijdzaam toekijken’ naar ‘actief meedoen’. Dat moet gaan gebeuren door de zorg anders te organiseren: dichtbij, met gebruikmaking van bestaande sociale verbindingen, maar de informele netwerken tussen mensen versterkend en vergrotend.
Zorgprofessionals vrijspelen
Op die manier verwacht de Wijkverpleging Alliantie de komende jaren veel tijd van zorgprofessionals vrij te kunnen spelen. Met als uiteindelijk resultaat ongeveer 15 procent minder inzet van wijkverpleging per client, 20 procent minder ziekenhuisopnames van kwetsbare ouderen en 10 procent minder consulten bij de huisarts. “De beloften zijn keihard en ook niet uit de lucht gegrepen”, zegt Jos de Blok, bestuurder bij Buurtzorg: “Als eind 2029 de transitie heeft plaatsgevonden in duizend buurten dan zorgt dit ervoor dat er 27.000 minder zorgprofessionals nodig zijn.”
Agnes Klaren, bestuurder bij Thebe: “We gaan weer omkijken naar elkaar! Onze centrale gedachte is dat we dit kleinschalig doen, eenvoudig en integraal. Samenwerking tussen burgers en professionals met aandacht voor preventie zal gaan leiden tot prettig leven, gezond blijven en minder behoefte aan professionele zorg.”
Doorschakelen
De Alliantie begint met twintig buurten, maar wil snel doorschakelen naar honderd in 2027. Het plan is opgebouwd aan de hand van vijf thema’s: Preventie als mindset; Integrale eerstelijnszorg; Behandeling thuis; Zorgzame buurten en Lerende buurten.
Binnen de Wijkverpleging Alliantie werken de volgende organisaties samen: Amstelring, Buurtzorg, Careyn, Carintreggeland, Espria, Icare (Espria), Rivas Zorggroep, Santé Partners, Sensire, Thebe, Vierstroom, ZorgAccent, Zorgbalans, Zorggroep Meander (Espria), ZuidZorg en ZZG zorggroep. Deze organisaties hebben samen ruim 60 tot 70 procent marktaandeel binnen de wijkverpleging.