Elk jaar wordt 2,5 miljard euro verspild in de hulpverlening aan gezinnen met meerdere problemen. Dat is een kwart van de 10 miljard die daaraan op gaat. Oorzaak zijn bureaucratie en een gebrek aan samenwerking bij de diverse betrokken instanties.
Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS waarvan een concept in handen is van RTL Nieuws, zo berichtte het programma zaterdag. De onderzoekers hebben 250 van de 100 duizend zogeheten ‘multiprobleemgezinnen’ in Nederland doorgelicht. De helft van de gezinnen kan met de helft minder hulp. De hulpverlening kost gemiddeld 104 duizend euro per jaar per gezin.
Vragen
Door zaken als schulden, psychische stoornissen, verslavingen, opvoedingsproblemen zijn bij deze gezinnen veel instanties tegelijk betrokken. Te denken valt aan thuiszorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Die zadelen de gezinnen ook nog eens met veel papierwerk op. In juni antwoordde staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten op Kamervragen van het CDA dat een probleemgezin zeker 40 duizend euro per jaar zou kunnen kosten.
Onderzoek
De vragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel over de probleemgezinnen in de Volkskrant. De krant baseerde zich op een berekening van onderzoeksbureau Stade Advies in opdracht van de gemeente Woerden. De 40 mille per jaar is een optelsom van verschillende voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering, de kosten van maatschappelijk werk en jeugdzorg. Het onderzoek waar RTL over bericht is uitgevoerd onder leiding van Cuyvers Consultancy in Den Haag. (ANP)