Een operatierobot vertaalt de bewegingen van de operateur die in de cockpit zit naar de operatie-instrumenten in de patiënt. Het operatiegebied wordt vergroot weergegeven op het 3D-beeldscherm van de operateur. “Minder pijn, minder bloedverlies, een sneller herstel voor patiënten én minder nek-, schouder- en rugklachten voor de operateur. Win-win-win dus”, somt het JBZ als voordelen van de Da Vinci-robot op.
Complexere operaties
Vrijdag 30 september is de tweede operatierobot in het ziekenhuis geplaatst. Met de komst van de tweede robot groeit het aantal operaties per jaar waarschijnlijk van 450 naar 700, met de mogelijkheid door te groeien naar 900. In totaal zijn er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis drie specialismen die opereren op de robot: urologie, chirurgie en gynaecologie. In de nabije toekomst gaan de chirurgen onder meer ook operaties voor alvleesklierkanker en longkanker met behulp van de operatierobot doen.
Net als de eerste heeft ook deze operatierobot een cockpit met dubbele bediening voor opleidingsdoeleinden. De operateurs leiden toekomstige medisch specialisten op en trainen medisch specialisten van andere ziekenhuizen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis was in 2008 het eerste perifere ziekenhuis met een operatierobot. In Nederland zijn er 11 andere ziekenhuizen met twee robots.