Zeven instellingen voor jeugd-ggz gaan op grote schaal Virtual Reality inzetten. Dat maakt andere behandelmethoden mogelijk. Cliënten kunnen met behulp van de technologie in een gecontroleerde omgeving een psychische stoornis te overwinnen.
De zeven ggz-instellingen verenigd in het Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie, werken daarvoor samen met online behandelplatform Jouw Omgeving en VR-specialist VRendle, zo schrijft Emerce op 29 september.
Angst en aanval
Cliënten, met bijvoorbeeld , straatvrees, angst voor de dokter, angst in de bus of paniek in de supermarkt, kunnen thuis in hun eigen tempo aan de slag met de VR-applicatie. Ze worden stapsgewijs geconfronteerd met waar ze bang voor zijn en geleidelijk blootgesteld aan de lichamelijke gebeurtenissen van een aanval. Hierdoor wennen ze aan het angstgevoel, waardoor het uitdooft. Via het platform hebben ze contact met hun behandelaars. Die hebben zo ook inzicht op de voortgang.
Therapie en training
Samen met betrokken partijen start VRendle met de ontwikkeling van de 360 graden video’s voor therapie, empathietraining en ontspanning. De zorginstellingen delen de ontwikkelkosten. Over een paar maanden zal het gebruik van VR binnen de zeven instellingen mogelijk zijn.