Jeugdbeschermers schakelen steeds vaker gespecialiseerde teams in die extra veiligheidsmaatregelen nemen. Deze teams moeten vooral optreden tegen agressie en intimidatie van ouders tegen de jeugdbeschermers, zo meldt de NOS.
In totaal staan 21 duizend kinderen in Nederland onder toezicht van jeugdbeschermingsinstanties. Twee derde van deze kinderen wordt uit huis geplaatst. Regelmatig worden medewerkers geïntimideerd of lastiggevallen, maar hoe vaak agressie precies voorkomt wordt volgens Jeugdzorg Nederland niet landelijk geregistreerd.
Een klein deel van de ouders vormt zo’n groot gevaar dat reguliere medewerkers het gezin niet meer kunnen behandelen. Jeugdzorg Nederland heeft daarom in 2013 een speciaal team opgericht, het Landelijk Expertise Team (LET). De medewerkers van het team nemen extra veiligheidsmaatregelen, zoals anoniem werken en niet bij gezinnen thuis afspreken, maar op het politiebureau.
In het eerste jaar behandelde het LET tien gezinnen. Inmiddels behandelt het team gemiddeld vijftig gevallen tegelijk. De Raad voor de Kinderbescherming heeft het afgelopen jaar een vergelijkbaar team opgezet, het Hoog Risico Team.
Aanleiding voor het oprichten van de speciale teams was in beide gevallen een incident waarbij jeugdbeschermers zeer ernstig werden bedreigd, aldus de NOS.