De gespecialiseerde jeugdzorg (in de tweede lijn) moet zich specialiseren, de samenwerking aangaan met andere jeugdzorgaanbieders en de organisatie zo flexibel mogelijk inrichten. Op die manier kan deze deelsector ook na 2015 verder, schrijft het economisch bureau van ING in de Sectorvisie Jeugdzorg.
Vanaf 2015 valt de jeugdzorg zowel bestuurlijk als financieel onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. ING voorspelt dat jeugdzorgaanbieders een onzekere en dynamische (markt)omgeving wacht. De uitdaging wordt om tegen zo laag mogelijke kosten kwalitatief goede jeugdzorg aan te bieden.
Zoektocht
Volgens het visiedocument is de decentralisatie van de jeugdzorg nog één grote zoektocht. Zowel gemeenten als jeugdzorgaanbieders weten nog niet precies waar ze aan toe zijn. Het waarborgen van de kwaliteit met een beperkter budget is blijkens gesprekken met verschillende tweedelijnsjeugdzorgaanbieders en gemeenten de grootste uitdaging.
Ondernemerschap
Volgens ING wordt van jeugdzorgaanbieders maatschappelijk ondernemerschap gevraagd. Maatschappelijk omdat zij een belangrijke maatschappelijke taak hebben en ondernemerschap omdat zij als een rasechte ondernemer moeten gaan denken. De ondernemers moet zich afvragen of het aanbod nog aansluit op de vraag, hoe de vraag zal veranderen, wat de concurrent doet en tegen welke prijs en met welke organisaties samenwerking mogelijk is.