Het kabinet heeft tijdens de ministerraad ingestemd met het voorstel van minister Edith Schippers van VWS om 800 miljoen euro aan overschrijdingen terug te halen. Dat heeft minister Schippers vandaag bekend gemaakt.
Schippers presenteerde het pakket aan maatregelen tijdens een persconferentie in Nieuwspoort. Het gaat niet om bezuinigingen, zo stelde ze. “We halen groei terug.” De maatregelen zijn bedoeld om de overschrijding op het Budgettair Kader Zorg van 1,1 miljard euro terug te halen. De maatregelen hebben alle betrekking op de tarieven en de eigen bijdrage. Die moeten voor de zomer gepresenteerd worden om de verzekeraars de kans te bieden de premie goed uit te rekenen, zo vertelde Schippers. Met Prinsjesdag volgen aanvullende maatregelen ter waarde van 300 miljoen euro.
Ggz
Vooral de ggz moet veel inleveren. In totaal gaat het om 593 miljoen euro. Dit zijn niet alleen maatregelen die te maken hebben met de overschrijdingen, maar ook om maatregelen die nog voortvloeien uit het regeer- en gedoogakkoord. In totaal draagt de ggz voor 413 miljoen euro bij aan het terugdringen van de overschrijdingen. In 2009 veroorzaakte de ggz zelf voor 255 miljoen euro aan overschrijdingen. Daarnaast moet de sector voor 158 miljoen euro bijdragen aan de oplossing voor de BKZ-problematiek. Volgens Schippers groeit de ggz veel te hard, wat ook ten koste gaat van het budget voor andere sectoren die onder het BKZ vallen. In het regeerakkoord was een korting van 180 miljoen euro al voorzien.
Eigen bijdrage
De maatregelen die Schippers bekend maakte zijn onder andere een tariefkorting van 222 miljoen euro, eigen bijdrage voor tweededlijns-ggz voor patiënten vanaf 18 jaar en het zelf betalen van no-show in de tweede lijn. Daarnaast wordt een deel van de zorg uit het verzekerde pakket gehaald. De eigen bijdrage voor een verblijf en behandeling in de tweedelijns-ggz kan in het eerste jaar van de behandeling gevraagd worden.
Huisartsen
Schippers maakte daarnaast bekend dat de huisartsen 132 miljoen euro worden gekort op het tarief. Bij de fysiotherapeuten haalt het kabinet 80 miljoen euro weg, door vanaf 2012 pas te vergoeden als er meer dan 20 behandelingen nodig zijn. Ook worden enkele fysiotherapeutische behandelingen uit het pakket gehaald, wat nog eens 30 miljoen euro oplevert. Maagzuurremmers worden voortaan niet meer vergoed, behalve voor chronisch zieken. Schippers: “We hebben onszelf de vraag gesteld of mensen voor eigen rekening en eigen risico de behandeling kunnen dragen. Maagzuurremmers kosten ongeveer 10 euro voor drie maanden slikken. Daarmee is dat heel goed betaalbaar.”
Reacties
Vanuit de GGZ is met verbijstering gereageerd. Het Landelijk Platform GGZ (LPGGz), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en GGZ Nederland noemen de maatregelen in een gezamenlijke reactie ‘ontwrichtend’ en ‘stigmatiserend’. Ook de huisartsen hebben hun bezorgdheid uitgesproken. Zij vrezen dat de patiënt de dupe wordt.
Kamerbrieven
Lees de brief over de bezuiniging op de ggz hier. Of klik voor de Kamerbrief over de ombuigingen 2012.