Nederland heeft al een aantal kinderen met kanker opgenomen en is bereid meer plekken ter beschikking te stellen. “Niet alleen voor mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben maar ook voor patiënten met andere aandoeningen, hetzij direct als gevolg van het oorlogsgeweld dan wel omdat ze een behandeling nodig hebben die niets met de oorlog te maken heeft”, aldus Kuipers. Zoals hart- of kankerpatiënten.
Taal
De bijna 4 miljoen mensen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen die het land vanwege de oorlog zijn ontvlucht, willen vaak graag in de vier EU-buurlanden van Oekraïne, vooral Polen, blijven. Maar het is volgens Kuipers onmogelijk dat de Oost-Europese landen de opvang van zieken zonder hulp moeten volbrengen. “Het is een enorme uitdaging, niet alleen in aantallen maar ook vanwege de taal.” De paar honderd bedden die Kuipers noemt zijn een eerste indicatie, een landelijke inventarisatie is onderweg.
Lage vaccinatiegraad
Een ander punt van zorg is de lage vaccinatiegraad tegen corona van onder de 40 procent in Oekraïne, die het risico op Covid-19-besmettingen in bijvoorbeeld opvangplekken voor vluchtelingen vergroot. “Er wordt op dit moment in Nederland zowel op locatie als via de ggd’s gevraagd naar de Covid-vaccinatiestatus”, zegt Kuipers. “Voor mensen die niet voldoende of niet gevaccineerd zijn wordt vaccinatie aangeboden. De vaccinatiegraad in de basisserie is al laag, maar bij de herhaalprikken heel erg laag. Het is belangrijk deze mensen te beschermen.” Daarnaast komen ook andere infectueuze aandoeningen voor, “met een hoger voorkomen van ziektes als tuberculose en een hoger dragerschap van allerlei bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.”
Lees ook: Bijna elk ziekenhuis wil patiënten uit Oekraïne behandelen
(Skipr/ANP