HAARLEM - Geld aan de waslijn. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
Eerder gaf het kabinet nog geen gehoor aan oproepen uit de Tweede Kamer voor hogere zorgsalarissen. Vorige week werd nog een motie van de SP en de ChristenUnie aangenomen en deze woensdag stuurden negen werkgeversorganisatie in de zorg nog een brief naar de Tweede Kamer voor structureel 600 miljoen euro extra. Daarop trekt het kabinet toch de portemonnee.
Werkgevers en vakbonden
Eerder riepen werkgevers en vakbonden in zorg al gezamenlijk op tot meer geld uit Den Haag om de salarissen in de zorg te verhogen. Maar na de presentatie van de Miljoenennota deze dinsdag leek het kabinet geen extra geld te willen reserveren voor de salarissen in de zorg. Wel werd er onder meer 1,3 miljard euro uitgetrokken voor de jeugdzorg.
Vennootschapsbelasting
In de originele motie van de SP en de ChristenUnie wordt het kabinet opgeroepen om de salarisverhoging te bekostigen door de vennootschapsbelasting te verhogen. Dat het kabinet dit nu niet doet, kan op kritiek rekenen van sommige partijen in de Tweede Kamer. SP-leider Lilian Marijnissen benadrukt dat er een meerderheid in de Tweede Kamer is om de vennootschapsbelasting te verhogen.
Multinationals
GroenLinks-leider Jesse Klaver merkt op dat het kabinet niet voldoet aan de wens van de Kamer. “In plaats van grote bedrijven voor deze salarisverhoging te laten betalen, gaat iedere Nederlander ervoor betalen”, concludeert Klaver. “Het kabinet voert de motie niet uit”, vindt PvdA-leider Lilianne Ploumen. Volgens haar kiest het kabinet voor “multinationals en niet voor de burger”.
Belastingtechnisch
Volgens demissionair premier Mark Rutte kan het belastingtechnisch niet om de salarisverhoging volledig uit de vennootschapsbelasting te financieren. Ongeveer 40 procent zou uit de zorgverzekeringswet moeten worden gefinancierd. Marijnissen nam hiermee geen genoegen. “Nu zegt de demissionair minister-president: ja, het kan eigenlijk wel, maar ik wil het niet, want dan moet de wet aangepast worden. Het spijt me, maar de Tweede Kamer heeft hierover een uitspraak gedaan.” (Skipr/ANP)
Arne van Oranje
Die 13 euro draagt in totaal maar 23% van de 675 miljoen euro bij, de rest komt van andere belasting.
Wat ik dan weer niet snap is waarom de inkomensafhankelijke zorgbijdrage omlaag gaat als de zorgkosten gaan stijgen de komende jaren.
De beste manier om meer geld vrij te krijgen voor de zorg is het loslaten van het maximale inkomen waar het voor betaald moet worden bij de inkomensafhankelijke zorgbijdrage. De regel is nu zo dat 55.000 euro inkomen per jaar het maximum is, iemand met een inkomen van bijvoorbeeld 2x dit inkomen betaald hetzelfde bedrag als iemand met een inkomen van 55.000 euro en niet 2x dit bedrag. Dit is in mijn ogen een onrecht. Als je dit loslaat kun je ook het eigen risico bekostigen en afschaffen want het is nog steeds een boete op ziek zijn.
herman@ookbegeleiding.nl
Hoewel ik als zorgverlener het eens ben met deze maatregel, vraag ik mij wel af hoe deze verhoging uiteindelijk bij de werkgever terecht komt. Ik zie graag terug hoe de werkgevers die het betreft deze loonsverhoging terugzien in de tarieven voor de zorgproducten. (idem voor komende bonussen en loonverhogingen)
HHor
Ongelofelijk dat de rekening bij de burger c.q. de patiënt wordt gelegd door de zorgverzekeringspremie jaarlijks extra te verhogen voor de salarissen. De salarisdiscussie in de zorg is een CAO-punt dat werkgevers en werknemers moeten oplossen. Daarnaast gaan zorgwerkgevers onzorgvuldig om met het geld dat ze ontvangen. Ze spenderen te veel geld aan verkeerde zaken. Denk hierbij aan het telkens inhuren van dure Interimmers, dure wervings- & selectiebureaus, allerlei consultingbureaus, fusies en geldverspillende innovatietrajecten waar de zorgklanten en operationele medewerkers niets aan hebben. Daarnaast moet elke zorgorganisatie voor kapitalen verbouwd worden. Daarnaast gaan er in ziekenhuizen kapitalen naar MSB’s en medisch specialisten.
De zorgorganisaties moeten het geld voor personeel halen uit hun eigen bedrijfsvoering, deze op orde brengen en stoppen met de onnodige kapitaal verkwistingen. Daarnaast kun je als Nederlandse burger niet zeggen ik accepteer de premieverhoging van de zorgverzekeraars niet. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Burger is dus nu al de dupe.