• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. 2764664

    Fantastisch dat er een model komt waarmee de investering in projecten ter preventie gerelateerd kunnen worden aan de besparingen op de gezondheidszorg. Voorop gesteld dat er dan ook geld is om te investeren. Het is altijd goed om kosten en opbrengsten aan elkaar te relateren.
    Zelf ben ik als vrijwilliger betrokken bij een investering in het platform Rouwinformatie.nl. Dit platform is onafhankelijk, niet commercieel, maar wel heel professioneel opgezet en daarmee enig in zijn soort. Externe erkenning is er; organisaties willen graag naar dit platform doorverwijzen. Het platform wordt dan ook intensief gebruikt. Toch zullen we onze activiteit beëindigen. De vraag is of je alles in een model kunt vangen.
    -Denk aan de patiënt die met vage klachten naar de huisarts gaat. Na twee weken weer in het spreekuur zit. Verwezen wordt naar de POH-GGZ. Maar waarschijnlijk met informatie en ervaringsverhalen van het platform zijn of haar eigen situatie beter had kunnen begrijpen. Een dierbare is overleden, er is verlies, een klankbord is weg. Een eenmalig luistert oor en een verwijzing naar het (betrouwbare!) platform is vaak voldoende.
    Er overlijden jaarlijks 170.000 mensen. Als 1% van de nabestaanden met klachten over pijn in het hart bij de cardioloog komt omdat er sprake is van kloppingen die na onderzoek echter niet gerelateerd kunnen worden aan een fysiek probleem maar vallen onder hartzeer is de besparing enorm.
    Individuele professionals herkennen deze casuïstiek. Toen wij voor financiering aanklopte liepen we echter tegen muren aan. Het kan geen broodnijd zijn. Maar de zorg staat nauwelijks open voor buitenstaanders. Wij willen van waarde te zijn……..
    -Het gesprek over rouwverlof zal op enig moment tot gevolg hebben dat er een (kostbare) regeling komt. Maar het oneigenlijk gebruik van de ziektewet zal niet verdwijnen. Want met alleen verlof is niet iedere medewerker eerder terug. Werkgevers zullen ondersteuning moeten en willen bieden. Arbodiensten zullen daarop inspringen en een passend aanbod creëren. Ook hier geldt dat goede informatie en ervaringsverhalen heel veel mensen de veerkracht geeft om zelf de draad weer op te pakken. Als mensen in de omgeving van een nabestaande mee weten over rouw kunnen zij die nabestaande ook gemakkelijker aanspreken en helpen. Denk aan collega’s op het werk. Wie giet deze casus in een model….
    Uiteindelijk zal de overheid het model wel aan de zorgverzekeraars overdragen als het op de uitvoering aankomt. Als hoeder van Rouwinformatie.nl hebben we nog enkele weken, wellicht dat een stoere bestuurder uit het land van zorgverzekeraars ons alsnog kan helpen. Soms kun je wat van waarde is, ook zonder model gewoon waarderen en ondersteunen.
    Jan Neijzen, voorzitter bestuur Vereniging leven met dood
    contact@vereniginglevenmetdood.nl