Zij kunnen nu reageren op het stuk en bijstelling opperen. Het is de bedoeling dat er op Prinsjesdag een voldragen akkoord ligt dat is verwerkt in de begroting 2023. Het IZA beoogt een reorganisatie van de zorg, met als uitgangspunten dat zorgverleners meer samenwerken en de zorg dicht bij de patiënt beschikbaar is.
Polis
Een patiënt die nu naar een zorgverlener gaat zonder contract met zijn zorgverzekeraar, krijgt toch een deel van de rekening vergoed. Bij een zogeheten naturapolis ligt die vergoeding rond de 75 procent, bij een voordeliger budgetpolis kan dat lager zijn. Alleen de duurdere restitutiepolis vergoedt altijd alle zorg die onder de polis valt.
Het schrappen van de vergoedingsverplichting bij natura- en budgetpolissen wordt het afschaffen van de ‘vrije artsenkeuze’ genoemd. In 2014 sneuvelde een wetsvoorstel van oud-minister Edith Schippers daartoe in de Eerste Kamer. (ANP/Skipr)
ech
Je mag er vanuit gaan dat de zorgvrager met een naturapolis voor deze polis kiest omdat deze maandelijks minder te besteden heeft dan een zorgvrager met een duurdere restitutiepolis. De toegankelijkheid tot de wettelijke basiszorg zou echter voor beide groepen polishouders volledig gelijk temperen zijn. De gekwalificeerde zorgverleners worden allen geacht aan de noodzakelijke eisen te voldoen. De vrije keuze van behandelaar dient voor beide groepen polishouders volledig toegankelijk te zijn. Het plan zoals het nu voorligt zou betekenen dat de naturapolis-houder bij keuze voor een behandeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener zelf de kosten van de medische behandeling geheel of gedeeltelijk moet gaan betalen. De natura verzekerde zou geen enkel recht hebben op vrije artsenkeuze. Dit zou een enorme financiële hinderpaal kunnen opleveren die zelfs vele malen hoger ligt dan de premieverschillen tussen de goedkopere en duurdere polissen. Het onderscheid in polissen voor door iedere burger verplicht te verzekeren basiszorg zou geen tweedeling in toegankelijkheid tot diezelfde basiszorg mogen betekenen. De naturapolis verzekerde is per definitie minder kapitaalkrachtig. De discriminatie in de zorg wordt compleet wanneer de hoogste lasten voor de wettelijk verplichte basiszorg dus bij de minder kapitaalkrachtige zorgvrager komt te liggen. Laat de zorgvragers die extra wensen hebben daarvoor betalen. Geef iedereen het basisrecht op vrije artsenkeuze zonder een bijdrage in de kosten, behalve het jaarlijkse eigen risico. Dan krijgt iedereen -dus zowel de zorgvrager alsook zorgaanbieder -waar hij/zij recht op hebben. De vrije marktwerking welke nu nog eenzijdig toekomt aan de zorgverzekeraars zal op de schop moeten. De zorg kosten blijven eenvoudig en transparant. Het onhoudbare verdienmodel van de zorgverzekeraars komt niet meer voor het grootste deel ten laste van de natura-verzekerden en hun zorgaanbieders. Je krijgt waarvoor je verplicht verzekerd dient te zijn!