beeld: mathisworks/Getty Images/iStock
In zijn motie stelt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Tom van der Lee dat zorgverleners onmisbaar werk doen, maar dat veel van hen niet of nauwelijks kunnen rondkomen en nog altijd minder verdienen dan mensen met een vergelijkbare opleiding in andere sectoren. In december bleek uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN dat de salarissen van zorgmedewerkers in 2024 verder zouden gaan achterlopen.
Loonruimte verlaagd
Van der Lee wijst er in zijn motie op dat zo’n 60 duizend mensen in de gezondheids- en welzijnszorg werken met een loon van minder dan 16 euro per uur. In de voorjaarsnota van het demissionaire kabinet wordt echter geen geld vrijgemaakt voor een betere beloning voor zorgpersoneel. Sterker, vakbond CNV stelt vast dat de loonruimte voor zorgpersoneel zelfs wordt verlaagd.
575 miljoen euro
In het debat over de voorjaarsnota heeft Van der Lee daarom een motie ingediend om vanaf 2025 structureel 575 miljoen euro vrij te maken voor een loonkloofakkoord. Werkgevers, werknemers en financiers moeten een akkoord sluiten waarin deze middelen worden ingezet om de laagste loonschalen te verhogen, met een minimum van 16 euro per uur. Volgens Van der Lee kon deze maatregel bekostigd worden door het maximumpremieloon voor onder andere de inkomensafhankelijke bijdrage in de Zorgverzekeringswet te verhogen, en deze mee te nemen in het Belastingplan 2025. In de Tweede Kamer was er echter niet genoeg steun om de loonkloof op deze manier te dichten.
Eigen bijdrage jeugdzorg
De Kamer sprak zich dinsdag over meer zorgonderwerpen uit. Een andere motie – eveneens van GroenLinks-PvdA’er Van der Lee en collega Lisa Westerveld – om af te zien van een eigen bijdrage in de jeugdzorg werd ook verworpen.
Valpreventie
Twee moties van Daniëlle Jansen (NSC) over valpreventie daarentegen werden wel aangenomen. Jansen stelt vast dat het aantal valincidenten onder ouderen blijft toenemen. Iets dat onder meer de acute zorg belast. Jansen wil dat zorgaanbieders die subsidies voor valpreventie gebruiken voortaan verplicht worden om hiervan de resultaten te laten zien. Bovendien moet er een onderzoek komen naar de invloed van de woonomgeving van ouderen bij vallen. De Kamer schaart zich in meerderheid achter deze moties.
Jorrit Stroosma
En dan over 3 of 5 jaar moord en brand roepen dat er te weinig mensen in de zorg werken. Als jongeren meer financiële zekerheid hebben met banen in de dienstverlening, finance, sales is de keus makkelijk gemaakt.
Met dit soort zwabberbeleid krijgt de zorg een slecht imago. Net zoals het onderwijs.
Peter Koopman
De afwijzing van reparatie van deze onrechtvaardige fout bij de berekening van de grondslag van de OVA ( bewezen door onderzoek Algemene Werkgeversvereniging en bekend gemaakt door de SER op 12 mei 2021 !! Alleen Minister VWS de Jonge ( CDA ) startte deze reparatie in december 2021 met 1,13% . Inmiddels deze “loonkloof” opgelopen tot 10,4% .
Waarom deze achterstand niet erkend? Mogelijk was de indiening door het “Links Blok” (PvdA/GrL) de reden? Dus politieke redenen ?
Verzorgenden IG en verpleegkundigen zijn weer eens in de sterk gehouden door de Tweede Kamer. Ofschoon hun beroepsuitoefening tot de overtreffende trap van zinvol werk behoort, gaan blijkbaar anderen voor bij honorering ( loonsverhogingen ambtenaren, politici, leraren, bedrijfsleven ). Zou “zorg” vooral een onkostenpost op de Rijksbegroting zijn?
Ben benieuwd naar de redenen van PVV, NSC en BBB om deze beroepsgroepen zo onrechtvaardig te behandelen.