© bymuratdeniz / Getty Images / iStock
Zowel kabinet als Kamer vindt dat verbeteringen dringend nodig zijn. Alleen over de manier waarop dit moet gebeuren, verschillen partijen.
Ingeboekte bezuinigingen
De oppositie wil er in ieder geval veel geld bij om de gaten die de afgelopen jaren zijn ontstaan op te vullen en grote ingeboekte bezuinigingen te wijzigen. Een motie die hiertoe oproept van Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) krijgt in ieder geval steun van acht oppositiepartijen. De coalitiepartijen lieten zich hier nog niet over uit tijdens een debat over de wijziging van de jeugdwet woensdagavond.
Hervormingsagenda jeugd
Westerveld baseert haar motie op de aanbevelingen van een commissie onder leiding van oud-minister Tamara van Ark. Zij onderzocht onlangs wat er terechtkomt van de afspraken uit de zogeheten hervormingsagenda jeugd, die in 2023 tot stand kwam na moeizaam overleg tussen de overheid, de gemeenten, aanbieders van jeugdzorg en jeugdhulpverleners. Volgens Van Ark zijn de maatregelen erin niet voldoende en de bezuinigingen niet haalbaar.
Gemeenten dreigen met rechtszaak
De basis van de jeugdzorg blijft in de nieuwe wet liggen bij de gemeenten, zoals sinds 2015 is geregeld. De oppositie wees er evenwel op dat lokale overheden het al erg moeilijk hebben met het regelen van jeugdzorg en dat het ze veel geld kost. Daarnaast krijgen ze nog een bezuiniging over zich heen van 2,3 miljard euro in 2026. Daarover dreigen de gemeenten met een rechtszaak.
Wet aanscherpen
Het is niet duidelijk of het wetsvoorstel van de staatssecretarissen Vincent Karremans (Jeugd, VVD) en Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) het gaat halen. Zo vindt NSC-Kamerlid Faith Bruyning “de intentie van de wet goed”, maar de wet zelf niet. Ze ziet “veel haken en ogen om het verschil te maken” en wilde nog niet zeggen of haar partij de wet gaat steunen. Om de wet aan te scherpen, hebben partijen 22 amendementen en 24 moties ingediend. Daar wordt volgende week dinsdag over gestemd. Over de wet zelf pas de week erna.
Versnippering tegengaan en de “lappendeken” van gemeenten die zelf inkoop regelen. Het is één van de pijlers van de Wet beschikbaarheid jeugdzorg. Staatsecretaris Vincent Karremans merkte tijdens het debat op dat bij jeugdzorgaanbieders de administratieve lasten drie keer zo hoog is als bij zorgaanbieders in de Wlz. “De versnippering moeten we vanaf”, aldus Karremans. “Het geld dat de jeugdzorgaanbieders kwijt zijn door de eisen waar ze aan moeten voldoen door al die verschillende gemeenten willen we stoppen in de jeugdzorg zelf en niet in de overheid.”
Eigen verantwoordelijkheid
Onlangs wees jeugdzorgbestuurder Bas Timman erop dat de sector ook een verantwoordelijkheid heeft om de budgetten voor jeugdhulp beheersbaar te maken. “Ik denk dat we het met elkaar eens zijn dat de budgetten niet nog een keer kunnen verdubbelen”, zei hij in een interview met Zorgvisie.
Jeudgzorgbestuurder Louise Voorhorst kijkt in ieder geval reikhalzend uit naar de nieuwe wet. Zonder een wettelijke stok achter de deur komt de Hervormingsagenda Jeugd te langzaaam op gang. “Ik vind de intentie zeker goed, maar het duurt wel een beetje lang voordat ik wat merk van de maatregelen”, zei ze op haar beurt op Zorgvisie. (ANP/Skipr).