De Tweede Kamer wil dat ook in 2014 extra hulp voor demente ouderen en gehandicapten beschikbaar blijft. Regeringspartijen VVD en PvdA willen hiertoe gemeenten een jaar eerder dan in het regeerakkoord overeengekomen de verantwoordelijkheid voor deze hulp geven.
In het regeerakkoord is vastgelegd om de dagbesteding in 2014 voor nieuwe gevallen te schrappen. Pas een jaar later krijgen gemeenten de taak om extra zorg voor ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten op zich te nemen, overigens met een kleiner budget. Om onrust bij patiënten en oppositiepartijen weg te nemen, willen VVD en PvdA dat de overheveling naar de gemeenten niet in 2015, maar een jaar eerder plaats vindt. Voor wie volgend jaar al aanspraak maakt op de dagbesteding, verandert er in 2014 niets.
Adequate begeleiding
Het kabinet heeft de opdracht gekregen om binnen een half jaar met een oplossing te komen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom heeft de tekst van het regeerakkoord tot onduidelijkheid geleid en moet die zo snel mogelijk weggenomen worden. Hij wil daarom dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid met gemeenten en cliëntenorganisaties overlegt om ook nieuwe aanvragers in 2014 “adequate begeleiding” te laten houden.
Duidelijkheid
De oppositie vindt dat PvdA en VVD nog te weinig duidelijkheid bieden. Ze vreest bovendien dat gemeenten in de problemen komen als straks 25 procent minder geld voor de extra hulp beschikbaar is. Eerder liet premier Mark Rutte weten dat het een bewuste keuze is om per 2015 taken over te dragen aan gemeenten omdat die beter maatwerk kunnen bieden. (ANP)