Artsen hebben zeker 1700 kankerpatiënten in de afgelopen drie jaar aan experimentele medicijnen geholpen. Dit schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van farmaceutische bedrijven en gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
In Nederland bestaat sinds 2013 een regeling waardoor uitbehandelde patiënten medicijnen kunnen krijgen die nog niet zijn goedgekeurd. Geneesmiddelenautoriteiten keuren het gebruik van de medicijnen goed en farmaceuten stellen de medicatie kosteloos beschikbaar. Dit laatste gebeurt omdat de prijs van experimentele middelen vaak nog niet bekend is. Het grootste deel van de medicijnen was bestemd voor mensen met een terminale vorm van kanker.
Maar een klein deel van de kankerpatiënten krijgt een experimenteel middel, onder meer omdat de medicijnen worden ontwikkeld voor heel specifieke vormen van kanker. Daarnaast zou meespelen dat specialisten terughoudend zijn in het voorschrijven van experimentele geneesmiddelen. In andere landen is het gebruikelijker om patiënten experimentele medicijnen te geven, aldus de krant. In een groot deel van de Verenigde Staten hebben uitbehandelde patiënten het recht om experimentele medicijnen te gebruiken zonder goedkeuring van de FDA, die beslist over toelating van nieuwe geneesmiddelen.