De overleving bij kanker is in Nederland opmerkelijk lager dan in veel omringende landen. Dit geldt vooral bij patiënten met kanker in maag, nier, prostaat en lymfeklieren. Hun 5-jaarsoverleving is in sommige Europese landen zelfs 10 tot zelfs 20 procent hoger. Dit meldt de Volkskrant op basis van cijfers in vakblad The Lancet.
Een internationale groep wetenschappers vergeleek de overlevingscijfers van ruim tien miljoen Europese kankerpatiënten uit 29 landen, bij wie tussen 2000 en 2007 de diagnose werd gesteld. De overleving is de afgelopen vijf jaar overal gestegen, met de grootste winst bij prostaatkanker, non-hodgkin (een bepaalde vorm van lymfeklierkanker) en endeldarmkanker.
Kanker behandelen
Nederland scoort bij de meeste vormen van kanker iets beter dan het Europese gemiddelde. De slechte scores van veel Oost-Europese landen halen dit gemiddelde echter omlaag. Een vergelijking met buurlanden is daarom eerlijker, zegt de Rotterdamse hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg Carin Uyl-de Groot in de Volkskrant. Dan blijken bij sommige vormen van kanker grote verschillen te bestaan. In Oostenrijk is bijvoorbeeld 20 procent méér patiënten in leven 5 jaar na de diagnose nierkanker dan in Nederland.
Opmerkelijk is de slechte positie van Groot-Brittannië en Denemarken doen het in de Europese cijferlijst nog slechter dan Nederland. In deze landen zou de diagnose relatief laat wordt gesteld en krijgen patiënten minder vaak potentieel succesvolle behandelingen.
Achterstand Nederland
Uyl-de Groot ziet een aantal mogelijke verklaringen voor de achterstand in Nederland. De terughoudendheid van Nederlandse artsen bij de behandeling speelt beslist mee; artsen gebruiken hier soms minder snel geneesmiddelen, zegt zij. Verder pleit zij ervoor om de achterstand die Nederland in Europa heeft aan te pakken. Bij de manier van opereren en bij het doen van bestralingen valt volgens haar winst te boeken.
Verbeteringen
Volgens de Nijmeegse hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney zeggen de cijfers niet alles. Zij kunnen vertekend zijn doordat Nederland, in tegenstelling tot veel andere landen, een uitstekende bevolkingsadministratie én een goede kankerregistratie heeft. “Wij achterhalen hier álle sterfgevallen en dat gebeurt lang niet in alle landen. Daardoor lijkt het alsof daar de overleving beter is”, zegt hij in de Volkskrant. Bovendien zijn de cijfers al een paar jaar oud en is in de tussentijd veel verbeterd. “Bij sommige vormen van kanker scoorden we inderdaad slechter, doordat op te veel plaatsen te weinig patiënten werden behandeld. Daardoor deden artsen te weinig ervaring op. Dat is nu veranderd.”
——
Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event
U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.