Een kwart tot een derde van de ziekenhuizen en ggz-instellingen hebben problemen bij de gezamenlijke zorg voor psychiatrische patiënten met somatische aandoeningen. Dit blijkt uit een tussentijdse rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) over ketenzorg rond comorbide ggz-patiënten.
De voornaamste knelpunten liggen op het terrein van de onderlinge verdeling van taken en verantwoordelijkheden, informatie-uitwisseling en afstemming over diagnostiek, behandeling en begeleiding. De problemen rond de ketenzorg zijn het meest frequent bij een bezoek aan de spoedeisende hulp en ongeplande opnames.
Ketenafspraken
Uit het onderzoek onder 90 ziekenhuizen en een kleine 30 ggz-instellingen met in totaal 175 locaties blijkt dat dertig procent van de betreffende zorgaanbieders wederzijdse afspraken heeft vastgelegd. Opmerkelijk is de constatering van de inspectie dat sommige instellingen zeggen ketenafspraken te hebben gemaakt, terwijl de wederpartij daar tegenover de inspectie geen melding van maakt.
Capaciteit
Ook opvallend is dat weliswaar meer dan de helft van de ziekenhuizen over specialistische ggz-voorzieningen beschikt, maar dat dit geen invloed heeft op de aard en het aantal knelpunten in de samenwerking. Circa één op de zes ziekenhuizen zegt daarnaast capaciteitsproblemen te hebben bij de opname van psychiatrische patiënten. Ook hier speelt de beschikbaarheid van ggz-specifieke voorzieningen geen rol.
Geen financiering
Uit het inspectierapport komt naar voren dat de randvoorwaarden voor ketenzorg volgens de betrokken ziekenhuizen en ggz-instellingen niet goed geregeld zijn. Zo is er volgens de ziekenhuizen door het ontbreken van een dbc ggz geen adequate financiering. Ook is er geen gezamenlijk elektronisch patiëntendossier, terwijl de mogelijkheid tot inzage in dossiers met name buiten kantoortijden beperkt is.
Slecht functioneren
Aanleiding voor het onderzoek van de inspectie is de casus van psychiatrische patiënt Raymond. Het EO-tv-programma De Vijfde Dag berichtte in 2011 hoe Raymond in 2009 als gevolg van ernstige verwondingen overleed nadat hij verscheidene malen tussen de betrokken ggz-instelling en het nabij gelegen ziekenhuis heen en weer was geschoven. “De casus Raymond illustreert in ultimo de risico’s van een slecht functionerende ketenzorg tussen psychiatrie en algemene geneeskunde”, aldus de inspectie. De IGZ maakt in het tweede kwartaal van 2013 het definitieve rapport openbaar, inclusief conclusies en wijze van handhaving.