Iedere vader of moeder die zich onder verdachte omstandigheden bij de huisarts, ambulance of spoedeisende hulp meldt, kan kort daarna een telefoontje verwachten van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). De proef die hiermee een aantal jaar in de Haagse regio liep, krijgt vanaf deze zomer navolging in heel Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid maakt deze ‘kindcheck’ verplicht voor alle ziekenhuizen.
Hester Diderich, aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld bij het Medisch Centrum Haaglanden (MCH), begon in 2008 met meldingen doorgeven aan het AMK. In ruim negen op de tien gevallen bleek de melding terecht. “Op bijvoorbeeld de eerste hulp zie je mensen met drugs- of drankproblemen. De hulpverleners vragen of ze kinderen hebben en geven dat door aan het AMK.”
Tussen 2008 en 2011 zijn er ruim 500 meldingen gedaan. Van de meldingen waar inderdaad iets aan de hand was, bleek driekwart van de kinderen nog niet bekend bij het AMK.
ZonMw Parel
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft Diderich maandag een ZonMw Parel uitgereikt voor haar onderzoek naar het effect van dit protocol. Het bijzondere van dit protocol is dat het gericht is op het herkennen van signalen bij ouders, niet bij kinderen. Diderich is een van de belangrijke initiatiefnemers van dit protocol. Het wetenschappelijk onderzoek naar het protocol is uitgevoerd in nauwe samenwerking met TNO, LUMC, het AMK en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Kindermishandeling
Kindermishandeling is een groot maatschappelijk probleem. Elk jaar opnieuw worden meer dan 100.000 kinderen in Nederland mishandeld en bij het AMK komen jaarlijks rond de 50.000 meldingen van mogelijke kindermishandeling binnen.
Tijdens het symposium ‘Komt een ouder bij de dokter’ maandag heeft het MCH de website www.oudermeldingen.nl gelanceerd die de verspreiding van het protocol moet versnellen. De informatie van de website www.oudermeldingen.nl wordt na een jaar overgedragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg.