Decentralisatie heeft in de jeugdzorg nog niet geleid tot een integraal aanbod. Schotten en bureaucratie staan zorg op maat in de weg. Dat constateert bestuurder Fawzia Nasrullah van jeugdzorgorganisatie Youké.
“De zorg voor een kind of gezin vanuit verschillende sectoren hoort naadloos op elkaar aan te sluiten in één traject”, zegt Nasrullah in het novembernummer van Skipr magazine tegen interviewer Willem Wansink. “Dus één gezin één plan. Geen schotjes. Maar vooralsnog blijft zorg op maat lastig, want voor elk probleem moet je ergens anders zijn.”
Nasrullah is kritisch over de snelheid van de transitie. “Er is onvoldoende tijd genomen voor de decentralisatie en de veranderingen in de jeugdzorg”, stelt ze. “Ik weet niet welke strategie hierachter zit. Eerder iets van: ‘Gemeenten, zoek het maar uit’.”
Lastige overgang
Met vijfhonderd medewerkers biedt Youké specialistische hulp aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar in acht regio’s. Daar horen de stad Utrecht, regio Eemland en FoodValley bij. De organisatie staat er gezond voor, al is de financiële positie veranderd. Vanuit een subsidierelatie met de provincies is Youké afhankelijk geworden van verschillende inkomsten per gemeente. “Uurtje factuurtje. Lastige overgang. Per regio en soms per gemeente wordt ons gevraagd facturen op een andere manier aan te leveren,” aldus Nasrullah.
Verkwisting
In de praktijk wordt bovenregionaal een bepaald type zorg afgesproken voor de meest kwetsbare groep cliënten, legt Nasrullah uit: “Een enkele gemeente houdt zich niet aan die afspraken. Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Verkwisting van kapitaal. Jammer.”
Ook voelt Youké de weerslag van interne problemen bij gemeenten, zoals een hoog verloop onder ambtenaren. Nasrullah: “Hierdoor verlies je flexibiliteit om in te spelen op de daadwerkelijke vraag. En wat onze medewerkers allemaal moeten registreren, is niet normaal, qua hoeveelheid.”
Lees het volledige interview met Fawzia Nasrullah in Skipr magazine.