De vader van staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft zich op 4 november in het AD kritisch uitgelaten over de zorg die zijn demente echtgenote krijgt in de Haagse zorginstelling WZH. Het personeel zou mevrouw Van Rijn en andere bewoners soms uren alleen laten. Dan gaat haar man er maar zitten om op te passen.
Het stuk in het AD kreeg als titel het citaat “Soms loopt de urine langs haar enkels”, wat slaat op de moeder van Van Rijn. De dementerenden worden te weinig verschoond en het personeel checkt niet of medicijnen worden ingenomen, aldus het AD. Naast vader Joop van Rijn (81) was het zijn buurman en vriend Ben Oude Nijhuis (82) die de noodklok luidde. Hij heeft ook een demente vrouw die in het WZH wordt verzorgd.
Inspiratiebron
Pas later werd bekend dat klokkenluider Joop de vader van Martin van Rijn was. De staatssecretaris stelt in een reactie: “Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim, ik heb het een paar weken na mijn aantreden in de Tweede Kamer gezegd. Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.”
Represailles
De vader Van Rijn zag af van een optreden in het BNN-VARA-programma Pauw. Op de website van Pauw stond enige tijd te lezen dat Joop van Rijn niet durfde te komen “uit angst voor represailles van de zorginstelling”. Martin van Rijn en Ben Oude Nijhuis waren wel te gast bij Jeroen Pauw. Volgens Oude Nijhuis legde de directie van WZH druk op Van Rijn senior om niet te komen. Martin van Rijn zei daar niks van te weten.
Managementlagen
De staatsecretaris spoorde zijn vader en Oude Nijhuis enige tijd geleden aan om zitting te nemen in de cliëntenraad van WZH. “Mijn vader is over het algemeen tevreden, maar blijft kritisch op de zorg van het WZH”, vertelde hij aan Jeroen Pauw. In het algemeen stelde hij dat goede zorg niet alleen een kwestie is van geld. Hij sprak ook tegen dat nieuwe bezuinigingen de situatie van bijvoorbeeld zijn moeder zullen verslechteren. “De zorg vraagt om goed opgeleid personeel. En we moeten kijken of we met minder managementlagen toe kunnen”, aldus Martin van Rijn. (ANP/redactie Skipr)