Het proces van geneesmiddelenontwikkeling is kostbaar, vol hindernissen en vergt een lange adem, aldus het adviesrapport ‘Meer efficiëntie door innovatie’.
Efficiëntieslag
In het rapport inventariseert de KNAW in welke processen een efficiëntieslag te behalen valt: tijdens het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen, tijdens het testen van effectiviteit en veiligheid en in het proces na markttoelating en gebruik door de patiënt. Ook benadrukt het rapport het belang van een patiëntgerichte aanpak gedurende het hele traject van geneesmiddelenontwikkeling.
Volgens het rapport liggen er kansen die wetenschappers nu nog onvoldoende grijpen of niet kunnen grijpen. “Die liggen bijvoorbeeld op het vlak van de ontwikkeling, validatie en implementatie van nieuwe methoden.” Zo stelt het adviesrapport dat tijdens de vroege ontwikkelfase van medicijnen behoefte is aan modellen met een grotere voorspellende waarde voor de klinische praktijk. “Ook kunnen real-world data slimmer worden gebruikt. En de wetenschap kan een belangrijke bijdrage leveren aan modellen voor eerlijke prijsbepaling.”
Coördinerend expertisecentrum
In het advies pleit de KNAW voor een open dialoog tussen wetenschappers, de farmaceutische industrie en regelgevers. “Een coördinerend expertisecentrum kan hierbij helpen”, aldus de adviseurs. Doel van dat centrum moet zijn samenwerking te ondersteunen, richting te geven en besluitvorming te begeleiden. Jaap Verweij, voorzitter van de adviescommissie: “In zo’n centrum kun je expertise bundelen, faciliteiten creëren en expertise eenvoudig toegankelijk maken voor alle betrokken partijen. Ook kan het ondersteuning bieden om nieuwe therapieën sneller beschikbaar te maken voor patiënten.”
Het adviesrapport is dinsdag gepresenteerd. Tijdens de presentatie kwamen wetenschappelijke en beleid vertegenwoordigers en patiëntenverenigingen aan het woord over de problemen en kansen die zij signaleren.