De beroepsorganisatie van artsen KNMG heeft ook haar eigen canon gepresenteerd: De Canon van de Nederlandse geneeskunde. In vijftig stappen wordt de geschiedenis behandeld vanaf de vondst van het ‘meisje van Yde’ in het Drentse veen uit de eerste eeuw tot aan de ontdekking van het fusiegen in 1982.
Vaderlandse geschiedenis en recht
De afgelopen jaren werden canons gepresenteerd over onder meer de vaderlandse geschiedenis en recht.
Drents veenmeisje
Het Drentse veenmeisje, 16 jaar oud, is eind negentiende eeuw gevonden. Ze bleek te zijn gewurgd, volgens deskundigen misschien als offer aan de goden. Ze leefde aan het begin van onze jaartelling in de Romeinse tijd. De Romeinen brachten de eerste geneeskunst naar het gebied dat nu Nederland heet.
Romeinse geschiedenis
De Romeinen beschikten over een soort ziekenhuisje waar gewonden bijvoorbeeld een aderlating konden ondergaan. Archeologen hebben in de buurt van Nijmegen een houten medicijnkistje gevonden met daarin enkele medische instrumenten uit die tijd.
Actuele issues
De canon gaat via de pest, de ontwikkeling van de kennis over bloedsomloop, de opmars van de medische techniek naar de ‘íssues’ van de huidige generaties. Zo wordt teruggekeken op de Dennendal-affaire uit 1974 waarbij psychologen experimenteerden met nieuwe woonvormen voor verstandelijk gehandicapten.
Biomedische wetenschappen
De geschiedenisles eindigt bij het ontstaan van biomedische wetenschappen, waar veel kennis wordt verzameld over genen en het ontstaan van ziekten als kanker. Via nieuwe technieken kunnen steeds meer ziekten worden behandeld. (ANP)